Снимка: Правителствена пресслужбаВисшият ислямски институт няма кадри, които да подготвят

Снимка: Правителствена пресслужбаВисшият ислямски институт няма кадри, които да подготвят ...

Главният мюфтия: Ще търсим преподаватели по ислям от ЕС.Снимка: Правителствена пресслужба

Висшият ислямски институт няма кадри, които да подготвят мюсюлмански духовници и ще се наложи да се поканят преподаватели от чужбина, като мюфтийството ще се постарае това да бъдат граждани на страни от ЕС. Това обяви пред журналисти главният мюфтия Мустафа Хаджи, който днес се срещна с премиера Бойко Борисов заради законопроектите на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Обединени патриоти” по темата, съобщава БТВ.

И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина. Предвижда се отпускане на субсидия за двете основни вероизповедания – православното и мюсюлманското, а заплатата на един свещенослужител се приравнява с тази на учител.
„Това е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, защото 28 години не се намери политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред. Вероизповеданията бяха маргинализирани и се смята, че те са чужди и не са част от този тази държава и от народ”, коментира главният мюфтия.

Той обаче предупреди, че трябва да има както горна граница на субсидията (разписаните в закона 15 млн. лв.), така и долна, защото иначе може да се окаже, че мюсюлманското вероизповедание не може да плаща заплатите на духовниците.

Хаджи подчерта, че е важно институтът да бъде акредитиран, за да може да работи и да създава независими от външно влияние кадри.

 

 

Източник: petel.bg