Снимка: Правителствена пресслужба Оборудването, предвидено за АЕЦ Белене, може да

...
Снимка: Правителствена пресслужба Оборудването, предвидено за АЕЦ Белене, може да
Коментари Харесай

Борисов: Оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ Белене ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ Козлодуй

Снимка: Правителствена пресслужба
Оборудването, планувано за АЕЦ " Белене ", може да се употребява за нова мощ на " Козлодуй “, съгласно експертни отчети.

Това бе маркирано в хода на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединение на България към Агенцията за нуклеарна сила на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

За реализацията на плана на площадка 2 на АЕЦ " Козлодуй " във връзка с налагащите се разбори са привлечени и интернационалните специалисти.

" След извеждането на старите реактори, доста значимо е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на " Козлодуй " за още 10 години ", означи Борисов, представен от държавната пресслужба.

Наско Михов напомни, че на 7 декември 2020 година стартира работа по изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка 2 на АЕЦ " Козлодуй ", откакто през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на плана.

Премиерът Борисов подчертава, че платеното към този момент съоръжение на стойност 1,3 милиарда лв. за АЕЦ " Белене " ще може да се употребява за седми реактор на АЕЦ " Козлодуй ". " Активно се работи по тематиката и ще очаквам отчет от министъра на енергетиката още в границите на утрешното съвещание на държавното управление ", сподели министър председателят Борисов.

Министър-председателят добави, че в дейностите си държавното управление се води от опциите за съкращаване на излъчванията от парникови газове и понижаваме на зависимостта от импорт на енергийни запаси по най-благоприятен и конкурентоспособен метод, в подтекста на задачата на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година и целите на Европейската зелена договорка.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР