Снимка Посолство на САЩНека бъде ясно: опитите да се прославят

...
Снимка Посолство на САЩНека бъде ясно: опитите да се прославят
Коментари Харесай

Посланик Рубин хвали българската история на толерантност на международен форум

Снимка Посолство на Съединени американски щати
" Нека бъде ясно: опитите да се популяризират тъмните глави от историята, опитите да се възвеличават исторически фигури, които са сеели ненавист и назадничавост, са неприемливи. В устрема си да извлечем позитивните уроци от историята, е значимо да не позволяваме отрицателните поучения да бъдат одобрявани за образец за подражателство, и е изключително значимо за нашите деца да учат за позитивните образци в историята. “ С тези думи дипломат Ерик Рубин се причисли към гласовете, отхвърлящи езика на омразата, ксенофобията, расизма, антисемитизма и екстремизма на днешния интернационален конгрес „ София споделя „ НЕ “ на словото на омразата и екстремизма “, проведен от Сдружението за човешки права „ Маргиналия “ и „ Интернет общество – България “ в партньорство със Столична община – Програма „ Европа “ 2018 година и Организацията на евреите в България „ Шалом “, написа в известие на американското посолство в София.

Посланик Рубин приветства форума дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, заместник-министъра на образованието Деница Сачева, ръководителя на Комисия за отбрана от дискриминация Ана Джумалиева, посланика на Израел Ирит Лилиан, посланика на Нидерландия Беа Тен Тушер, Андреас Холщайн, кмет на Алтена, Германия, Милан Бандич, кмет на Загреб, Алек Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом “, Юлияна Методиева от Сдружението за човешки права „ Маргиналия “ и Георги Киров от „ Интернет общество – България “. Видео послание изпрати и Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес.

Целта на интернационалния конгрес беше да покаже, че българското гражданско общество, държавното управление на България и локалната власт са обединени в своето предпочитание да се опълчват на езика на омразата, ксенофобията, расизма, антисемитизма и екстремизма. Всички участници споделиха своя опит в битката против езика на омразата и екстремизма и се сплотиха в общото разбиране, че думите, изпълнени с ненавист и отрова, подкопават националното единение и силата на нацията. Участниците се съгласиха, че ние като световно общество би трябвало да подсигуряваме, че към всеки човек се демонстрира отношение на приемливост към неговия етнос, вяра и генезис, прибавят от посолството.

Посолството на Съединени американски щати разгласяват и цялото изявление на посланика в Софийския университет:

" Добро утро. Благодаря ви, че ме поканите да вземам участие в полемиката по тази значима и настояща тематика.

Първо, бих желал да изкажа признателност за управителната роля на кмета на София, госпожа Фандъкова, на заместник-кмета, господин Чобанов, и на администрацията на Столична община за тяхната поддръжка към толерантността и включването. Те имат водеща роля в жизненоважните старания на държавното управление да пази толерантността в българското общество, изключително измежду младежите. Под тяхното управление учебните заведения в София предизвикаха пилотни планове за децата да бъдат образовани по отношение на концепциите на толерантността и приемането на многообразието.

Спомням си за няколко други образеца за управителната роля на госпожа Фандъкова и администрацията на столична община в тази връзка, като планове в музеите, с акцент върху многообразието и толерантността, и едно събитие с хазаин Столична община, с присъединяване на американския преподавател Кристиан Пичолини, някогашен член на неонацистки групи, който изясни за какво в последна сметка е отхвърлил омразата и е прегърнал концепцията за многообразието.

Много се зарадвах, когато получих покана да вземам участие в този конгрес.

Особено съм поощрен, че българското гражданско общество прегърна визията за този конгрес и я осъществя. Важното значение и организацията на този конгрес демонстрират, че гражданското общество в България е живо и интензивно и българските жители имат опция да вземат участие в дейно функциониращи организации, които работят за възстановяване на живота на всички българи и на законите, ръководещи живота на българите. Затова изричам признателност на „ Маргиналия “, „ Шалом “ и „ Интернет общество – България “.

Преди малко загатнах за пилотните планове в софийските учебни заведения за децата да възприемат концепциите за приемливост и приемане на многообразието. Именно учебните заведения са мястото, откъдето би трябвало да се стартира. Децата научават това, което виждат и чуват. Толерантността се демонстрира овреме. За страдание, и нетолерантността се демонстрира овреме. Нашата задача, като световно общество, е да подсигуряваме, че всяко дете получава приемливост към своя етнос, вяра и генезис. В допълнение, всяко дете би трябвало да получи посланието, че всички хора заслужават едно и също почитание. Ние имаме привилегията да живеем в свободни общества, където свободата на словото е неотменно право, само че е значимо тези, които упражняват свободата на словото, постоянно да са наясно, че думите, изпълнени с ненавист и отрова, даже и когато са предпазени от закона, подкопават националното единение и силата на нацията.

На днешния конгрес, наред с всички останали, са се събрали български учени, юристи, представители на държавното управление, деятели от гражданското общество и представители на медиите. Вие сте тук, с цел да дискутирате някои от най-наболелите въпроси освен за България, освен за Европейския съюз, освен за западния свят, само че и за нашата международна общественост. Но както всички ние знаем, мислете световно, действайте локално. Днес, когато се оглеждам към себе си, виждам един необятен диапазон от гласове, които се стремят да проучват въпросите нашия дневен ред:

Езикът на екстремизма в медиите и казусът с омразата;
Политически аспекти на езика на омразата;
Колко радикализъм може да понесе една народна власт?
Езикът на омразата и новата популистка агитация.
Това са единствено някои от тях. Лесните отговори и точните решения обаче се намират трудно; без значение от това, полемиките в блян към постигането на тези цели сами по себе си са скъпи. Движим се напред, малко по малко, като участваме във конгреси като днешния, и продължаваме да обменяме хрумвания. И в последна сметка, ние реализираме прогрес, един до друг, в дух на взаимност.

България има история на приемливост, почтена за подражателство.

История, която е мотив за национална горделивост и за почит в интернационален проект. Историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало, не трябва да бъдат изопачавани от тези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и обществени разграничителни признаци. И дано да бъдем наясно: би трябвало да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята, или за възвеличаване на исторически персони, които са сеели ненавист и назадничавост. В устрема си да извлечем позитивните уроци от историята, е значимо да не позволяваме отрицателните поучения да бъдат одобрявани за образец за подражателство.

На днешния конгрес всеки участник и всички групи от гражданското общество, показани тук, поддържат линията на противопоставяне на опасността от ескалация на нетолерантността в България. В умозаключение, бих желала да благодаря на всички участници в днешното събитие. Вашето наличие, вашата интензивност и вашият глас трансформират нещата към по-добро. Благодаря ви!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР