снимка PixabayВ подкрепа на четящите хора в малките градчета и

...
снимка PixabayВ подкрепа на четящите хора в малките градчета и
Коментари Харесай

От утре във Варна започва кампания за събиране на книги за читалищата в малките населени места

снимка Pixabay

В поддръжка на четящите хора в дребните градчета и села в страната, които нямат елементарен достъп до модерна литература, от 20 август започва самодейността „ Акция Книгодарител ”. Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в дребни обитаеми места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години, оповестяват уредниците.

До 7 септември в девет градове в страната, сред които и Варна, ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на идеята доброволци ще одобряват книжни дарения от всички жанрове.

В доста домове има редица издания от последното десетилетие, които към този момент не дават отговор на усета на притежателите си, повтарят се или един път прочетени, няма да бъдат отворени още веднъж. Те обаче могат да донесат наслада на доста други хора. Организаторите от фондация „ Лукойл “ се надяват акцията да стимулира и улесни склонните да дарят такива книги в интерес на доста други читатели.

Пунктовете във Варна ще бъдат на две бензиностанции „ Лукойл “ - до магазин Метро и на бул. „ Цар Освободител “ покрай кръстовището с „ Република “. И двата стартират работа още от сутринта на 20 август и ще одобряват дарения по график чак до 2 септември.

Всеки, който се включи с персонално подаяние в благотворителната акция, получава документ „ Активен книгодарител “. Желателно е дарените книги да са издадени през последните 15 години и  наложително да са в положително положение. Книгите ще бъдат предадени в интерес на нуждаещите се читалищни библиотеки сред 15 и 30 септември.

Именно читалищата са измежду дребното източници на допир с литературата за жителите в дребните обитаеми места. Фондовете им обаче се състоят най-вече от издания от предишния век. Те  разполагат с дребни бюджети и не могат да си разрешат новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат потребност от дарения и поставят почтени за почитание старания да ги привлекат.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР