Снимка: PixabayТочно 50 години след старта към Луната на мисията

...
Снимка: PixabayТочно 50 години след старта към Луната на мисията
Коментари Харесай

Частично лунно затъмнение ще бъде наблюдавано на 50-годишнината от изстрелването на Аполо 11

Снимка: Pixabay

Точно 50 години след старта към Луната на задачата " Аполо-11 ", на 16 юли нашият натурален сателит ще ни даде отчасти затъмнение на огромни елементи от планетата, предава Франс прес, представена от novini.bg.

То ще може да бъде следено в Африка, в огромна част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия.

Лунното затъмнение е естествено събитие, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият натурален сателит попада под сянката на Земята.

Във вторник Луната няма да се намира напълно в сянката ни, тъй че затъмнението ще бъде отчасти. Утре към 60 % от забележимата повърхнина на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета.

Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се снабдява с цвят на тухла, защото земната атмосфера отклонява алените лъчи от слънчевата светлина навътре в конуса на сянката си.

Частичното лунно затъмнение ще стартира в 23:01 българско време и ще доближи максимума си в 24:30 часа. Природното събитие ще завърши в 1:59 часа и може да бъде следено с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР