Снимка: pixabayСлужители в Министерството на финансите и административните му структури

...
Снимка: pixabayСлужители в Министерството на финансите и административните му структури
Коментари Харесай

За истината: Близо 17 млн. лв. „за постигнати резултати“ получили чиновници в Министерството на финансите през юли

Снимка: pixabay

Служители в Министерството на финансите и административните му структури са получили през юли т.г. 16.6 млн. лева над заплатите си. Парите не са в допълнение материално стимулиране, а заплащане „ за реализирани резултати “, т.е. „ качествена и в период свършена работа “, прецизират от ведомството в отговор на въпроси, заложени от „ За истината “.

В същия отговор се конкретизира, че парите за реализирани резултати се изплащат на база оценка за всеки чиновник за това по какъв начин извършва поставените му задания. Оценката се прави от директния му началник.

Справката, направена от Министерството на финансите сочи, че през юли най-вече -12.5 млн. лева, са излезли от бюджета на ведомството за в допълнение възнаграждение на работещите в Националната организация за приходите (НАП). Парите най-вероятно не са разпределени поравно, сред 7756 чиновници, на които са изплатени, само че това прави следно по над 1600 лева на човек. В справката се показва, че спомагателното заплащане е за второто тримесечие на годината, само че не се прецизира дали в подредената за заплащане сума са включени наложителните осигурителни вноски, които са за сметка на работодателя.

В Агенция „ Митници “ общият размер на спомагателните пари за „ качествена и в период “ свършена работа е малко над 2.4 млн. лева, изплатени на 3006 чиновници.

В Агенцията за държавна финансова ревизия 175 чиновници са получили 281 хиляди лева или по 1245 лева, а в Агенцията за публични поръчки (АОП) близо 129 хиляди лева са изплатени на 67 души или по близо 2 хиляди лева на човек. По всяка възможност парите са от бюджета на ведомството, защото само на чиновниците в Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ 74% от спомагателните хонорари са обезпечени от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ и Фонда за техническа помощ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Служители на тази организация (70) са получили в допълнение общо 273 хиляди лева или по близо 4 хиляди лева на човек.

По малко – над 2 хиляди лева на човек са получили отвън заплатата си работещите в самото Министерство на финансите. Средствата, изплатени за спомагателни хонорари там възлизат на 1 064 650 лева, разпледелени на 531 чиновници.

През април т.г. спомагателните хонорари за държавните чиновници бяха замразени от министър-председателя като антикризисна мярка. Месец по-късно вицеприемът Томислав Дончев сподели в изявление, че държавната администрация ще понесе солидарно с работещите в частния бранш спада на приходите поради епидемията с ковид. През юли обаче започнаха митингите с искане за оставка на държавното управление и малко по-късно държавните служители получиха

тласъци от „ замразените “ заплащания,

само че без никаква гласност.

Съгласно Закона за държавния чиновник спомагателните хонорари са част от брутната заплата. Освен за нощен труд, работа в празнични дни и ексклузивен труд, те се получават „ за тъкмо и в период осъществяване на поставените задания “ и се изплащат четири пъти в годината – през април, юли и октомври за настоящата година и през януари – за миналата. Разходите за тях не могат да надвишават 30% от бюджета за заплати на съответната институция или ведомство.

Въпреки, че е регламентирано със закон, изпращането на в допълнение материално стимулиране за „ качествена работа, осъществена в период “ звучи нелогично, защото излиза, че данъкоплатците заплащат два пъти за едно и също. Точно този аршин „ качествена работа, осъществена в период “ би следвало да е залегнал и в длъжностните характерности – част от трудовите контракти на служителите, по които те получават заплатите си.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР