Снимка: pixabayПробив в спора между федералното правителство на Германия и

...
Снимка: pixabayПробив в спора между федералното правителство на Германия и
Коментари Харесай

Брюксел даде зелена светлина за помощта за Луфтханза

Снимка: pixabay

Пробив в разногласието сред федералното държавно управление на Германия и Европейската комисия по тематиката за спасението на най-големия европейски авиопревозвач. Според информация на Handelsblatt от вътрешни източници е контрактуван нов компромис, написа investor.bg.

Споразумението ще бъде публично оповестено по-късно довечера, Надзорният съвет може да заседава в понеделник, след което ще бъдат изпратени предложения за изключително общо заседание. Ако акционерите се съгласят с проекта, Lufthansa ще получи държавна помощ с размер от девет милиарда евро.

Според в този момент известната информация актуалният компромис планува, че Lufthansa ще се откаже от общо осем самолета, дружно със съответните 24 права за политане и кацане (слотове) - по четири самолета във Франкфурт и Мюнхен. Това ще разреши на съперниците ѝ да основат лични бази на двете съществени за Lufthansa летища и да оферират денонощни полети.

Lufthansa изпадна в екзистенциална рецесия поради пандемията на ковид и изцяло затворените граници. Компанията губи по 1 милион евро ликвидност на всеки час.

Първоначално Европейската комисия изиска компанията да се откаже от 20 самолета, а Lufthansa предложи да продаде три самолета, само че Европейската комисия не се съгласи с предлагането и насочи ново – отвод от дванадесет самолета - осем във Франкфурт и четири в Мюнхен. Надзорният съвет на компанията обаче отхвърли това предложение в сряда следобяд и не утвърди избавителния пакет на федералното държавно управление. Според шефовете той не би бил „ стопански изпълним “ във формата си.

Компанията има вяра, че отводът на слотовете води до сензитивно спиране на мрежовия трафик от полети на дълги дистанции. Спадът на продажбите се прави оценка на 1,2 милиарда евро.

Официални представители признават в частни диалози, че Lufthansa ще би трябвало да се откаже от забележителен потенциал в Германия, с цел да си обезпечи благословията на Комисията. 

Слотовете на летищата са доста значими за самолетните компании, защото им дават опция да оперират полети в известни часове и до мечтани дестинации. Това е стока, която регулаторите в Европейски Съюз постоянно желаят от превозвачите да правят отстъпка на по-малки съперници, когато желаят утвърждение за сливания, в това число при придобиването през 2017 година на част от Air Berlin от Lufthansa.  

Какво планува избавителната стратегия

Германското държавно управление ще получи 20% от акциите на националния авиопревозвач против избавителна финансова инжекция от 9 милиарда евро. Компанията беше ударена тежко от световната пандемия от COVID-19, по-голямата част от самолетите ѝ не престават да са заземени и по всяка възможност няма да върне предходния си размер на работа най-малко до идната година. От няколко седмици Lufthansa лети единствено по проект с дребни фюзелажни самолети. Докато към 350 000 пасажери пътуват в самолетите на групата в обикновено време, сега те са към 3000. От юни нататък предложенията би трябвало да бъдат увеличени още веднъж - доста деликатно.

Държавата получава и две места в надзорния съвет на компанията, само че те няма да имат цялостни права за гласоподаване, а ще могат да упражняват такива единствено при изключителни условия като опит за придобиване на компанията. В подмяна възнагражденията в управителния състав на компанията ще бъдат лимитирани. Мерките включват заем от 3 милиарда евро, обезпечен от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в границите на нарастване на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, посочи компанията в официално съобщение.

Ако договорката бъде осъществена, страната ще стане най-големият акционер в самолетната компания. В момента най-вече акции - 10%, държи немският милиардер Хайнц Тиле, който е притежател на концерна Knorr Bremse - международен производител на спирачни системи за търговски моторни транспортни средства.

Операторът на летища Fraprort, която е концесионер и на тези във Варна и Бургас, държи 8%, а капиталовата компания Amundi - 3,2%.

Индустрията навлезе в турболентни времена

Правителствата са дали обещание поддръжка за общо 123 млн. $, най-вече в дълг, на самолетни компании, най-много в Съединени американски щати и Западна Европа, демонстрират данни от промишлеността, оповестени във вторник.

Ръководителят на Международната асоциация за въздушен превоз (ИАТА), която съставлява най-вече обичайни самолетни компании, само че не й техните най-големи нискотарифни съперници като Ryanair, отбрани прибягването до държавна помощ, като съобщи, че това е ексклузивен отговор на рецесията.

Коронавирусната рецесия към този момент тласна няколко изпитващи усложнения самолетни компании до ръба.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР