Снимка: pixabayПреводите в евро до страни от Eвропейския съюз поевтиняват

...
Снимка: pixabayПреводите в евро до страни от Eвропейския съюз поевтиняват
Коментари Харесай

Банковите такси за преводи в чужбина поевтиняват над 10 пъти

Снимка: pixabay

Преводите в евро до страни от Eвропейския съюз поевтиняват с до 10 пъти. Съгласно нова инструкция, българските банки би трябвало да изравнят таксите си за преводи в чужбина с тези в границите на страната, написа profit.bg.

Ако не го създадат в период, рискуват да бъдат санкционирани с до 200 000 лв..

Още през март тази година Европа направи тази рекомендация към България, само че огромна част от родните банки към момента не са подхванали нужните стъпки. Какво да чакаме и би трябвало ли да бъдем внимателни -  отговорите потърси Нова телевизия.

Новината зарадва консуматори на родни банки с близки в чужбина. По-скъпо ще остане изпращането на средства отвън зона SEPA, която обгръща Исландия, Лихтенщайн, Новрегия, Щвейцария и Монако.

„ Това на процедура значи, че когато пращаме пари от България в чужбина, таксите ще бъдат понижени към 10 пъти. До в този момент междинната такса за тези преводи е към 30 лв., а след въвеждане на европейската инструкция ще бъде към 3 лв., колкото коства и превода на пари в България сред български банки ”, разясни Христо Бошнаков, чиновник във финансовия бранш.

Мениджъри на огромни банки у нас обявиха, че ще спазят регламента за равнене на таксите, като няма да покачват тези за преводи в лв.. Много от тях изчакват да създадат измененията в последни миг, а загубите се чака да бъдат огромни. За да компенсират недостига, финансовите институции ще усилят други такси за обслужване.

„ Ясно е, че когато една такса отпадне, банките и финансовите институции би трябвало да намерят баланс с цел да компенсират тази загуба. Това може да бъде посредством по висока такса за обслужване на клиенти, предложение на нови артикули с висока потребителска задоволеност и други механизми, които да оказват помощ на банките да намерят равновесие ”, сподели Ирина Цочев, банков управител.

Пътуващите зад граница също ще бъдат облагодетелствани, тъй като таксите за изтегляне от  банкомат следва да бъдат същите като в България.

„ Френските клиенти са доста по взискателни към своите банки. Това се дължи на ред аргументи. На първо място е тяхната просвета и нрав. Французите виждат своите банки като равнопоставени сътрудници и това им дава опцията да изискват по-добри условия за себе си. Втората причина е, че французите имат доста по богат избор, което дава опция да изискват все по-добри условия и ниски такси.Банките от своя страна са длъжни да удовлетворяват тези претенции с цел да запазят своите клиенти ”, сподели още Христо Бошнаков.

Бъдете взискателни и влагайте спестяванията си в разнообразни финансови институции. Така опцията да избегнете възможни опасности е по-голяма, поучават експерти.

Темата разяснява и финансовият анализатор Десислава Николова. „ След влизането в действие на тази инструкция, беше комплициран таван на размера на таксите за презграничните преводи. Ако желаеме да преведем към Париж 500 евро, преди този момент щеше да ни коства към 30, евро. Сега обаче това ще ни коства от 3 до 5 лева ”, сподели Николова.

Тя добави обаче, че в действителност ще има нарастване на някои от банковите такси. „ Услугите нарастват от няколко години. Най-често се трансформира размера на месечната такса за поддръжка на сметка ”, сподели още финансовият анализатор.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакт
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР