Снимка PixabayПолетът на руския валутен пазар, който доведе курсовете на

...
Снимка PixabayПолетът на руския валутен пазар, който доведе курсовете на
Коментари Харесай

Рулата падна рекордно за 4 месеца

Снимка Pixabay

Полетът на съветския валутен пазар, който докара курсовете на $ и еврото до ниски равнища от лятото на 2020 година, беше пресечен при търговията в сряда.
Рублата поевтиня най-вече от началото на юли, откакто главните продавачи на валутата напуснаха пазара, а търсенето й скочи внезапно, написа finanz.ru.

Доларът, който падна предния ден до 69,21 рубли и стартира да се търгува в сряда на към 69,5675 до 13,05 московско време, набъбна до 70,3950 рубли (+ 1,28% до края на сесията във вторник).
Еврото, което съвсем проби равнището от 80 рубли предния ден, коства 81,57 рубли, фиксирайки растежа на обменния курс с 1,2%.

Рекордното за година и половина подсилване на рублата през октомври беше проведено от експортьори, които продаваха задгранична валута против данъчни заплащания, които този месец би трябвало да станат вторият по величина от началото на годината. В допълнение, междинни дивиденти от 338 милиарда рубли, за които стоковите корпорации трябваше да продадат спомагателни 1,4 милиарда $, оцени Искандер Луцко, основен капиталов пълководец в ITI Capital.

Повече от половината от тази сума се падат на Роснефт, която на 25 октомври преведе 191 милиарда рубли на акционерите.
Но в този момент данъчният интервал завърши, предлагането на валута понижава, а търсенето на нея се е нараснало на фона на атрактивните ставки, споделя Юрий Попов, анализатор от Sberbank CIB.

Ако в понеделник и вторник общият размер на поръчките за продажба на долари с разплащания „ на следващия ден “ на Московската борса доближи 150-200 хиляди лота и повече, то в сряда офертата се сви няколко пъти - към 57 хиляди лота при започване на третия час от главната търговия. Броят на поръчките за закупуване на американската валута е съвсем четири пъти по-висок от броя на поръчките от продавачи - 3405 против 964.

Търсенето на валутата може да идва от задгранични притежатели на съветски акции, които обръщат заплащанията на дивиденти, с цел да ги изтеглят в своите юрисдикции. И най-после, задграничните вложители могат да стигнат до изхода в съветските държавни облигации, които се намаляват след ненадейно внезапно нарастване на главния лихвен % на Централната банка на Руската федерация в петък (от 6,75% на 7,5% годишно).

Глобалните вложители се опасяват от инфлация, която може да бъде последвана от стягане на паричната политика в Съединените щати. 10-годишните инфлационни упования в Съединените щати, основани на котировките на държавни облигации, доближиха 2,7% и актуализираха многогодишните върхове. Това " може да докара до по-строга изразителност на Фед идната седмица ", предизвестява Попов.

Въпреки това рублата към момента може да покаже оптимален растеж в края на годината, счита Луцко: „ Това следва от докладите на водещите международни банки, които виждат положителни благоприятни условия за покупко-продажби с съветската валута и чакат по-нататъшно повишаване на цена на суровините. "

Глобалният мотор на рублата е повишението на цените на петрола и газа преди зимния отоплителен сезон и вероятностите за растеж на Brent от 90 $ за барел и повече, Луцо е оптимист: В същото време Министерството на финансите, в границите на рамката на бюджетното предписание, е доста по-малко, в сравнение с при петрола – към 30% по отношение на 80% ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР