Снимка: pixabayНад 300 000 тона храна се изхвърля годишно в

...
Снимка: pixabayНад 300 000 тона храна се изхвърля годишно в
Коментари Харесай

Над 300 000 тона храна се изхвърля годишно в Хърватия

Снимка: pixabay

Над 300 000 тона храна се изхвърля годишно в Хърватия, до момента в който в това време организации пробват да подбуден към взаимност със стотици гладни и бездомни хора, отбелязва организация Хина, представена от Novini.bg.



Проучване сподели, че в Хърватия годишно се изхвърля 75 кг храна на глава от популацията. Изследването е било извършено през 2017 година и покрива 115 хърватски семейства. То демонстрира, че по-голямата част от тях не осъзнават какъв брой храна изхвърлят.

Изследователката Бранка Илаковац сподели, че 77 % от 380 000 тона хранителни боклуци в Хърватия идват от семействата, до момента в който в Европа този % е малко над 50 на 100.

Осемдесет и осем милиона тона храна се изхвърля в Европа и 1,3 милиарда тона - в целия свят.

Според хърватски специалисти минусите в системата за ръководство на отпадъците също способства за разхищението на храна. Бранка Илаковац уточни, че хората би трябвало да бъдат подготвени в подбиране на отпадъците, тъй като страната е изостанала в това отношение.

Организацията " Каритас Хърватия " пък от години пробва да размени практиката на изхвърляне на храна с даряването й. В резултат през септември бяха импортирани промени в регулациите за даряване на храна, с цел да се отстранен пречките и това да става по-лесно. Представителка на министерството на земеделието сподели, че донори могат да подаряват храна и след приключването на периода й на валидност, като може да употребяват данъчни облекчения, когато подаряват храна в период на валидност.

Разхищението на храна от семействата може да бъде понижено и посредством предварителна защита, като се купува единствено толкоз, колкото е належащо, и като не се купува нова храна, до момента в който не се изконсумира към този момент закупената, означи Бранка Илаковац.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР