снимка: PixabayХранителни вериги продават немски картофи като българско производство, сигнализираха

...
снимка: PixabayХранителни вериги продават немски картофи като българско производство, сигнализираха
Коментари Харесай

Прозиводители алармират за измама, вериги продавали немски картофи като български

снимка: Pixabay

Хранителни вериги продават немски картофи като българско произвеждане, алармираха от Националната асоциация на картофопроизводителите. Организацията е открила това със лични инспекции в магазини в страната. „ Ние ги познаваме и виждаме, че са немски “, съобщи Тодор Джиков, ръководител на асоциацията.

Измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват, считат българските производители на картофи. По закон всеки търговец подписва декларация за генезис на стоката, която продава на магазините. Затова от асоциацията сезират Комисията за отбрана на потребителите, Национална агенция за приходите и Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) да проследят цялата верига от къде идват картофите, като какви се продават и дали са българско произвеждане.

„ Нямаме нищо срещу немските картофи и тяхната продажба, само че те би трябвало да бъдат вярно обозначени. Хората би трябвало да имат право на избор, а не да бъдат заблуждавани “, изясни Тодор Джиков.

От Националната асоциация на картофопроизводителите оповестяват, че към този момент 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е в по-ниските цени на вносните картофи поради отпуснатите огромни дотации на локалните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция. Добрите и естествени добиви през 2020 година се сблъскаха с един анормален пазар. Той беше подбуден от COVID-19. За страдание, пандемията нанесе извънредно огромен удар особено върху картофопроизводството у нас, разяснява Тодор Джиков.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР