Снимка PixabayЕрдоган се опълчи на ООН. Турският президент Реджеп Тайип

...
Снимка PixabayЕрдоган се опълчи на ООН. Турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган: Задават се нови кризи заради ООН

Снимка Pixabay

Ердоган се опълчи на Организация на обединените нации. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази своето мнение във вторник, че актуалната система на Организация на обединените нации не е в положение да отговори на провокациите на нашето време и е обречена да генерира нови рецесии, предава ТАСС, представена от

„ Настоящата система на Организация на обединените нации, в която ислямският свят няма задоволително право на глас, а ползите на страните от Африка, Латинска Америка и Южна Азия са пренебрегнати, е безполезна. Международните структури, чиято задача е да се борят за мира и сигурността, се провалиха на всички вероятни изпити да отстранен провокациите на нашето време “, съобщи турският водач. „ Реформата на Организация на обединените нации и други интернационалните структури е неизбежна. Настоящата система на Организация на обединените нации, основана след Втората международна война, не дава отговор на провокациите на нашето време, не е в положение да обезпечи мир и правдивост и е жертван да генерира нови рецесии “.

Според Ердоган светът няма да бъде същият след пандемията от ковид. „ Пандемията радикално промени мирогледа на хората, методите към заобикалящия свят и световната политика, разкри крехкостта на системата за обществена отбрана и опазване на здравето на най-развитите страни по света. Неразвитите и бедните страни останаха напълно сами пред провокациите “, добави турският президент.

В понеделник Ердоган, говорейки в Народното събрание на Ангола по време на посещаване в тази страна, съобщи, че ориста на човечеството не би трябвало да се оставя на милостта на „ шепа страни “, спечелили Втората международна война. Говорейки за неравенството, което продължава в световната система, той акцентира, че „ светът е повече от пет “, което значи петте държави- непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които заеха местата си като спечелили във войната.

Коментирайки изказването на Ердоган, съветският външен министър Сергей Лавров означи: „ Красноречието на президента Ердоган е добре известно, той приказва свободно по разнообразни тематики. Съгласен съм с него, че петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нямат право да диктуват ориста на света, само че те и не претендират тъкмо за това. Те претендират твърдо на тези компетенции, които са записани в Хартата на Организация на обединените нации. Хартата отразява груповата воля на всички членове на международната общественост, а „ петте “ носят специфична отговорност за положението на нещата в света, основно за отбягване на световен спор “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР