снимка PixabayБлизо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали

...
снимка PixabayБлизо 2,5 милиона германски пенсионери, които са се осигурявали
Коментари Харесай

Дойче веле: 40 години работа, под 1000 евро пенсия - това е възможно и в Германия

снимка Pixabay

Близо 2,5 милиона немски пенсионери, които са се осигурявали за напреднала възраст най-малко 40 години, получават пенсия под 1000 евро на месец. Това са над 30% от хората, работили 40 години, излиза наяве от информация на немското държавно управление, направена по искане на парламентарната секта на Лявата партия, съобщи Дойче веле.

И още данни: от общо 21 милиона пенсионери в Германия цели 17 милиона са с пенсия под 1000 евро, а съвсем всеки втори получава по-малко от 800 евро. Тук обаче би трябвало да уточним, че в тази статистика за получателите на пари от държавното пенсионно обезпечаване са включени и хората, които имат право и на спомагателна пенсия, да вземем за пример от частни пенсионни фондове. И все пак данните демонстрират, че даже и да си се осигурявал десетилетия наред, достойният живот на старини въобще дори не е обезпечен.

Жените са изключително ощетени

Проблемът се корени в биографиите на милиони хора в Германия. Който през годините е работил на ненапълно работно време, получавал е ниска заплата или пък трудовият му стаж е непълен, не може да чака висока сума от държавното пенсионно обезпечаване. Това важи най-много за дамите, при които междинната пенсия възлиза на 693 евро месечно.

Именно подобен е профилът на доста дами от западните провинции на Германия, където преди време мъжът изкарваше парите, а дамата се грижеше главно за децата и припечелваше единствено понякога нещо в допълнение. Тази сметка излиза единствено в случай че брачният съюз се резервира и след пенсионирането - с двете пенсии може да се живее добре. Но в случай че остане самичък, а преди пенсионирането си не е изкарвал положителни пари, човек елементарно може да попадне в категорията „ беднотия на старини ".

По-различна е картината в източните провинции на Германия. Статистиките от времето директно преди рухването на Берлинската стена демонстрират, че работещи са били цели 90% от дамите в тогавашната Германска демократична република. За съпоставяне: по същото време в Западна Германия е работела едвам всяка втора жена. Което си проличава и по размера на пенсиите им през днешния ден: в източните провинции дамите получават приблизително 907 евро месечна пенсия - с 214 евро повече от връстничките им в западните провинции.

За благополучие възрастните хора в Германия разчитат освен на държавната пенсия. Всеки с месечен приход под 796 евро има право на обществена помощ. Към момента такава помощ получават 560 000 души в Германия, което се равнява на 3% от хората над 65 години. И тук дамите са болшинство.

А бъдещите пенсионери?

А що се отнася до бъдещите пенсионери, от ден на ден от тях ще са работили на повърхностен работен ден, а това значи, че ще са застрашени от беднотия на старини. Тук дамите още веднъж са по-силно показани.

И още един проблем пред бъдещите пенсионерки: доста дами работят в браншове като опазването на здравето, обществената помощ и услугите, където заплащането е ниско. Съответно ниски ще са един ден и пенсиите им.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР