Снимка pixabay.comСпециалисти от Австрийския археологически институт /ААИ/ ще изследват мрамора

...
Снимка pixabay.comСпециалисти от Австрийския археологически институт /ААИ/ ще изследват мрамора
Коментари Харесай

Австрийски археолози ще изследват мрамора в Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково

Снимка pixabay.com

Специалисти от Австрийския археологически институт /ААИ/ ще изследват мрамора от националния обект " Светилище на нимфите и Афродита " край село Каснаково, община Димитровград, оповестиха от локалния Исторически музей, написа novini.bg. 

Днес екип от шефа на ААИ доктор Сабине Ладшетер, доктор Валтер Прохазка от университета в Льобен, Австрия, и доктор Веселка Кацарова от Националния археологичен институт с музей /НАИМ/ при Българска академия на науките са посетили музея и светилището.

Те са взели проби от част от мраморните артефакти, открити на археологическия обект през годините. За да не се нарушава целостта на предметите, отнетите късчета са били с размер сред 2 и 5 милиметра.

Образците са били от места, които са съвсем невидими - основи, постаменти или счупени сектори. Обект на проучването са общо 10 предмета от фонда " Археология ". Сред тях са мраморни плочи, йонийски и коринтски капител, стъпало от скулптура, скулптура, колони и други. В него са влизат и орнаменти, които са част от самия обект.

Изследването е станало допустимо след рамково съглашение за взаимна научна активност с ААИ при Австрийската академия на науките и НАИМ Българска академия на науките. Върху тези основи е бил основан план за интердисциплинарни изследвания на мраморни кариери и артефакти от мрамор на територията на провинция Тракия през I-II век.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР