Снимка PexelsВсеки момент може да започнат стачки на хотелиерите и

...
Снимка PexelsВсеки момент може да започнат стачки на хотелиерите и
Коментари Харесай

В пълна стачна готовност са работещите в хотели и ресторанти в цялата страна

Снимка Pexels

Всеки миг може да стартират стачки на хотелиерите и ресторантьорите. 

Общото заседание и Управителен съвет на най-голямата национално показана организация, сплотяваща дребния и междинен бизнес в туризма – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) разгласи цялостна протестна подготвеност.

Асоциацията учреди и Кризисен щаб с консултативна и координираща роля сред Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), чийто член е БХРА и подкрепилите концепцията от Конфедерацията на български туристически бизнес като общи взаимни дейности на сектора. След извършените диалози от БХРА чакат утвърждение на решение за включване в Кризисния щаб на Конфедерацията на български туристически бизнес. Оценка за съвместимост на БХРА избра свои представители в Кризисния щаб и утвърди 5 спешни точки, които този щаб би трябвало да взема решение.
А точно:

Да не се лимитира работата и да се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от през днешния ден за на следващия ден. Да има цялостна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната и Министерство на здравеопазването да не лимитира работата единствено на хотелиерството и ресторантьорството и останалите типове туризъм.

2. При епидемиологична конюнктура, която постанова цялостно или отчасти затваряне в районен или народен мащаб, да се обезпечат финансови обезпечения за компаниите и техните чиновници, авансово конкретизирани с бизнеса. Извършването на комерсиална активност да не се обвързва с наложителна имунизация, в случай че тя не се вкара с нормативен акт.

3. Държавата да планува и компенсации поради рекордно скъпата цена на тока за бизнеса, подбудена от безхаберието за контролиране на пазара и спекулации, които изправят на ръба на оцеляването българските хотели и заведения за хранене.

4. Предвид сложната обстановка, в която продължава да работи секторът и фактът, че е най-пострадалият от рецесията и в синхрон с европейската процедура да се одобри оставането на Данък добавена стойност за заведенията за публично хранене в размер на 9 на 100 безсрочно.

5. Да се вземе незабавно решение за гратисен интервал на обслужване на главницата по старите заеми за период от 2 до 5 години. И погасителният проект да е съгласно опциите на обслужване на съответния туристически бизнес.

Лихвените равнища на отпускани нови заеми за оборотни средства би трябвало да са в размер на 1,5-2 %, с цел да се усети съответната помощ, а не както в този момент 6-7 %. При преференциални условия би трябвало да се отпускат и потребителски заеми, с цел да се задържат чиновниците в бранша и да им се обезпечи естественото битие. Необходимо е да се създадат налични кредитни стратегии за туризма.

Присъстващите членове на Общото заседание на организацията оповестиха и цялостната си протестна подготвеност и желанието си да защитят ползите си и осъществяването на посочените 5 точки с всички разрешени от закона средства, обединени с другите представители на сектора.

От БХРА постоянно сме подчертавали, че за нас най-важни са животът и здравето на нашите клиенти и чиновници.
Затова, в случай че управляващите решат да подхващат ограничения за ограничение на активността ни в районен или народен мащаб, те би трябвало да са равнопоставени с другите браншове и да бъдат съпроводени с незабавни стопански ограничения за компаниите и чиновниците в тях, акцентира ръководителят на БХРА Георги Щерев.

Членовете на БХРА са безапелационни, че при претовареност под 50 на 100 на заведения и хотели е безсмислено да се работи, тъй като в тези случаи компаниите няма да могат нито да задържат личния състав си, нито да покрият разноските си, нито да оферират качествени услуги, добави Щерев.

Освен въпросите за утвърждението и основаването на Кризисния щаб, членовете на Общото заседание на БХРА разгледаха и незабавните ограничения, които би трябвало да се подхващат за оцеляване на туристическия бизнес.
Цинично е да се вкарват ограничения без стопански обезщетения за компаниите и чиновниците. А даже когато такива има, те да са незадоволителни и да не се изплащат в точния момент, акцентират от БХРА. Икономически ограничения би трябвало да подсигуряват естествен живот на компаниите и чиновниците, както е в Европа, подчертаха от Изпълнителното бюро на БХРА. Естествено, по-добре е да има каквито и да е компенсации, вместо никакви, само че можеш ли да преживееш почтено и да оцелееш с една минимална работна заплата, питат от организацията. Заради променените критерии по програмата 60/40 за юли и август огромна част от туристическия бизнес не можа да ги извърши и да се възползва от тях, показват от Изпълнителното бюро на БХРА. Отчитането би трябвало да е на годишна база, тъй като в случай че август си добре не значи че цялата година имаш положителни доходи и нямаш нужда от помощи, безапелационни са от БХРА.

Мярката 60/40 би трябвало да се удължи с най-малко още 2 години. Туризмът най-засегнат бранш, който от две години е работил действително два месеца, няма по какъв начин бизнесът да обезпечи 40 на 100 от средствата по мярката, откакто няма активност. Освен това от него зависи развиването и на други браншове, по тази причина би трябвало мярката 60/40 за туризма да се трансформира до 80/0, с цел да има действителен резултат от нея. И тези средства също би трябвало да бъдат планувани в бюджета, акцентират от БХРА.

Хотелският и ресторантьорски бизнеси са доста енергоемки и токът е огромно перо в разноските на компаниите. В тази връзка БХРА упорства да се обезпечат средства в Националния проекта за възобновяване и резистентност за туризма и главно за понижаване на енергоемкостта на туристическите обекти посредством потребление на стратегии за енергийна успеваемост – за слагане на слънчеви панели и потребление на възобновими източници.

Сега е верният миг да се плануват в актуализацията на бюджета за 2021 година и бюджета за 2022 година тласъци за подкрепяне на туризма, които да са настоящи за започващите след два месеца записвания за зимния и летния сезон. Такива тласъци са обоснованите по-долу в идващите абзаци. Сред тях е подпомагането на чартърните полети с 35 евро на заета седалка, каквито би трябвало да се плануват и за идващите посетители със сухоземен превоз като рейсове, влакове и коли. И настрана да се отдели бюджет от 5 евро за всеки дошъл туристи за маркетинг и реклама, които да се изплащат след края на съответния летен или зимен сезон, упорстват от БХРА. Трябва да се понижи бюрокрацията по всички тези схеми, с цел да бъдат работещи и да се отразят в понижението на крайната пакетна цена, с което да допринесат за идването на повече туристи в България, акцентират от БХРА.

Също по този начин би трябвало да е ясна цената на плажните услуги – чадъри и шезлонги, за следващата година. Договарянето за идващия сезон завърши, а ние към момента не ги знаем тези цени. Като от БХРА настояваме за намалявена на концесионнните такси, като тези отстъпки наложително да бъдат отразени в понижаване на цените на плажните услуги за крайните услуги и за хотелиерите. За каква държавна политика в туризма приказваме, откакто частните ползи на стопаните на линиите дефинират политиката в бранша, питат от БХРА. Нищо не се прави и за зимния сезон, а той стартира след два месеца, акцентира ръководителят на асоциацията Георги Щерев. За да могат зимните курорти да разгласят своята последна цена е належащо цените на въжен превоз картите да се дефинират и афишират доста по-рано – до 15 септември, а не както в този момент е практиката – в края на годината.

Няколко пъти БХРА слага въпроса за стратегия за сезонни служащи. Как вършим бизнес без тези хора, питат членовете на БХРА. Как оцеляват чиновниците след сезона и по какъв начин ние оцеляваме идващият сезон без тях, интересуват се риторично от организацията, наблягайки че с тези претенции се неглижират, а парите за сезонните служащи, които са обезпечени, се харчат не в полза на бизнеса. Като не можем да го измислим сами да гледаме процедура на западните страни, уточни Щерев. И даде за образец Германия, в която сезонните служащи заплащат всеки месец налози, само че в случай че през годината не доближат приходи колкото е необлагаемият най-малко в страната, им връщат назад всички платени налози, с цел да им обезпечат приходи за обикновено битие.

Също по този начин при наемането на сезонни служащи ние би трябвало да сме равнопоставени с страните в Европейски Съюз, с цел да сме конкурентоспособни, акцентират от БХРА. Например в случай че в Германия непознатите сезонни служащи са заети 110 дни за тях не се заплащат обществени осигуровки от работодателя, а ние плащаме такива на този тип личен състав, което автоматизирано ни прави неконкурентоспособни, акцентират от БХРА.

Поради водената политика от здравните управляващи, които признават за висока меродавност PCR, а не както е европейската процедура да са изравнени и двата теста антиген и PCR, то следва да се плануват средства в съответните бюджети, които могат да влязат по REACT EU за безвъзмездни PCR проби на български и задгранични жители (за входящ и произлязъл туризъм). Това би помогнало за увеличение на свободното придвижване на жителите.

От БХРА са изготвили цели за развиването на туризма и са дали неведнъж на всички политически сили, само че те не се регистрира от ръководещите до момента, без значение кои са те, неглижират се настояванията, проблемите и потребностите на бизнеса, като вместо това се употребява браншът за политически игри и прочие Вместо ползите на вложителите в туризма се пазят изгоди за странични играчи, които желаят да печелят от сектора без да влагат в него. По този метод стои въпросът с националната реклама, с концесиите на плажовете и ски пистите, с цената на тока, със сезонните служащи и така нататък, уточни Щерев.

Затова от БХРА са безапелационни, че оттук насетне ще бъдат безкомпромисни в отбрана на ползите си, а предстоящ министър на туризма, без значение от неговата персона, ще получи поддръжка единствено в случай че се съобрази и има съответна позиция по целите, които са утвърдени от браншовите организации в туризма.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР