Снимка: PexelsУтре в класните стаи се връщат 7, 8. и

...
Снимка: PexelsУтре в класните стаи се връщат 7, 8. и
Коментари Харесай

От утре в класните стаи се връщат учениците от 7, 8. и 12 клас

Снимка: Pexels

Утре в класните стаи се връщат 7, 8. и 12. клас. От началото на януари присъствено учат и децата от 1 до 4 клас. Това прави към 60-70% от всички възпитаници, оповестява Българска национална телевизия.

Гимназистите от 8. и 12. клас не са присъствено на учебно заведение от 29 октомври, седмокласниците - от средата на ноември. Единодушно беше решението, че точно 7, 8. и 12. са тези, които първи би трябвало да се върнат поради изпитите, които имат. Сега идват въпросите - ще се съблюдават ли ограниченията за сигурност, ще се увеличи ли заболяемостта и ще се наложи ли учениците още веднъж да се върнат вкъщи. Засега не знаем отговорите. Може би обобщението е в думите на вирусолога проф. Александрова - да се следи процентът на заболелите и в случай че се наложи, обстановката да се поправя.

В Езиковата гимназия " Иван Вазов " в Пловдив на следващия ден ще се върнат една четвърт от всички възпитаници или 18 паралелки в 8. и 12. клас. За да се избегне засичането с учениците от прилежащата гимназия, часовете ще стартират по- късно, от 8.30 ч.

" Напълно сме подготвени да посрещнем учениците, още повече, че това е най-голямото ни предпочитание. В учебното заведение е обезпечена сигурна среда - маски, в случай че децата не си носят, защото в този момент това е наложително и в образователните часове ", изясни шефът Вихра Ерамян.

В столицата присъствено на учебно заведение ще се върнат 31 хиляди седмокласници, осмокласници и дванайсетокласници. Това са към 25% от учениците от 5. до 12. клас, което значи, че учебните заведения няма да са пренаселени.

" Не, никога, в противен случай, споделям доста уравновесено, доста гладко. От противоположната връзка, която имам от срещи с възпитаници - те с неспокойствие чакат да се върнат в учебно заведение ", сподели началникът на РУО София - град Ваня Кастрева.

Всеки шеф би трябвало да провежда спазването на ограниченията за сигурност, както са написани в заповедите на министрите на опазването на здравето и образованието. На входовете не би трябвало да се позволява ступване на възпитаници, там ще се следи дали има деца със признаци.

" Всяко учебно заведение има минимум 2-3 входа и изхода. Всички те ще бъдат отворени и ще има график, откъдето ще влизат и излизат учениците от другите класове ", изясни началникът на РУО Бургас Виолета Илиева.

Движението в коридорите ще е в избраните направления, ще се дезинфекцира, стаите ще се проветряват, ще се употребяват и закупените към този момент въздухопречистватели. Колкото до носенето на маските:

" За учениците от 5. до 12. клас е наложително, в това число в час, с опция за решение от позиция на по този начин наречените " почивки " от носенето на маски, т.е. при отворени прозорци. Но в общите пространства това е наложително, в коридорите, на двора също могат да са без маски, в случай че няма разбъркване на групи ", добави Кастрева.

Децата от 1. до 4. клас може да са без маска в клас, тъй като са единствено с един преподавател. Ако обаче учителят или учебното заведение реши, те също би трябвало да са с маски в час. Учителите към този момент няма да са със шлемове, а наложително с маски. Според Ваня Кастрева след влизането на огромните възпитаници в учебно заведение обстановката прецизно ще се следи.

" Ще се наблюдава какъв ще бъде процентът на заболелите, по тази причина има и профилирана платформа " карантина ", в която шефовете на учебни заведения имат задължението всекидневно да нанасят данните за тяхното учебно заведение ", съобщи тя.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова е доста значимо да се съблюдават ограниченията за сигурност след връщането на огромните възпитаници в клас. Ще има ли обаче повишение на заболяемостта?

" Напълно е допустимо да се следи такова повишаване, в този момент обособена тематика е по какъв начин то може да бъде обвързано съответно с учебните заведения, защото те в последна сметка отразяват това, което се случва в обществото. Всяко нещо, знаете, се следи и решенията се взимат в динамичност въз основа на обстановката ", разяснява проф. Александрова.

Идеята е, откакто се видят данните на заболелите след връщането на огромните възпитаници, в случай че се наложи, обстановката да се поправя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР