Снимка PexelsСложните отношения между България и Северна Македония са сред

...
Снимка PexelsСложните отношения между България и Северна Македония са сред
Коментари Харесай

Тежък доклад от ЕК срещу България заради действията й срещу Северна Македония

Снимка Pexels

Сложните връзки сред България и Северна Македония са измежду тематиките на отчети в Европейски Съюз. Текстовете против дейностите на София в отчета за напредъка на Северна Македония, който ще се дебатира в Европейския парламент на следващия ден, евентуално няма да бъдат оттеглени, съобщи Българското национално радио.

По самодейност на четирима евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и един от Зелените, представители на българското държавно управление са упрекнати в „ провокативни изказвания по исторически въпроси “, засягащи Северна Македония.

Българските управляващи са призовани да се въздържат от „ сходни изказвания, макар продължаващата предизборна акция в България “. В текста се приветства „ зрелият и уравновесен отговор “ на тези провокации от страна на управляващите в Скопие.

Докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк заяви, че в групата „ Обнови Европа “ поправката няма да откри поддръжка.

„ Няма политическа поддръжка в моята лична група, тъй като двустранните въпроси би трябвало да бъдат решени и във формата на подписаните контракти. А договорът от Преспа и договорът от 2017 година с Република България са от значително значение за добросъседските връзки. И в случай че има нещо, което ние можем да създадем като Европарламент, е да поощрим осъществяването на контракта “.

„ Изразих голямо отчаяние от внасянето на тази корекция. Казах, че изпаднахме в обстановка, в която обществено би трябвало да ги осъдим нашите сътрудници социалисти, другояче ще бъдем оповестени за национални предатели “, изясни пред БНР след съвещание на групата на Алианса на социалистите и демократите евродепутатът Петър Витанов.

Медии в Република Северна Македония разясняват, че втори ден управляващите в София се вълнуват поради поправките в отчета, само че дали те ще участват в текста, ще стане ясно преди самото разискване в Европарламента, пиише обстоятелства.бг.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР