Снимка PexelsС ръста на тестване и на положителни проби за

...
Снимка PexelsС ръста на тестване и на положителни проби за
Коментари Харесай

Повече от половината българи са против ново затягане на мерките

Снимка Pexels

С растежа на тестване и на позитивни проби за ковид в последните седмици, паниката измежду българите поради Ковид-19 още веднъж стартира да пораства. Въпреки това няма влечение за стягане на ограниченията, сочат данните от бърз телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ", извършен сред 25 и 27 юни измежду 820 пълнолетни българи, написа bgonair.bg.

Според резултатите обществото по-скоро разчита на персоналната отговорност и на трезвата преценка за опасността. Работата на властта продължава да се прави оценка по-скоро високо, само че за няколко седмици е намаляло чувството, че опасността е под надзор. Заедно с това понижава и увереността, че скоро ще се върнем в цялост към живота от преди. 

След като непрекъснато спадаше след пика си от април, в този момент паниката в обществото ни във връзка ковид още веднъж пораства. Ако преди няколко седмици 51% от българите се опасяваха, че те или член на фамилията им могат да се заразят с ковид, в този момент този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а при започване на месеца бяха 48%.
 
В началото на юни пък 72% бяха уверени, че вирусът у нас към този момент е под надзор, до момента в който в този момент този дял е едвам 38%. Промяната е явна и се дължи на растежа на записаните случаи. Днес цели 58% от интервюираните са уверени, че страната ни не управлява заболеваемостта.
 
Заедно с тази смяна съществено понижава и увереността, че до края на годината ще има цялостно връщане към естествения живот. Сега в това имат вяра едвам 40%, а при започване на юни оптимистите бяха 61%. Реципрочно пораства делът на тези, които не имат вяра, че до края на годината ще се върнем към нормалността в цялостна степен. 
 
Опасенията очевидно порастват, само че не се виждат признаци на суматоха. Тревогата остава надалеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото към този момент гледа на вируса с по-различни очи спрямо интервала към началото на рецесията.
 
Въпреки по-тревожната обстановка в последния месец, болшинство от 61% е срещу ново стягане на ограниченията. 38% пък са на противоположното мнение и желаят по-строги ограничения в битката с вируса. Малцина остават тези, които не могат да преценяват.
 
Социолозите регистрират, че несъмнено на този стадий надвива нежеланието за нови ограничавания. Вероятно и поради тази своя позиция, към този момент държавното управление удържа по-скоро позитивните оценки, въпреки също да страда от ерозия на благосклонността. Сега 59% считат, че държавното управление се оправя добре с ковид, а 39% са на противоположното мнение.

Спазваме ли рестриктивните мерки?
 
Две трети от запитаните наши сънародници настояват, че и в този момент сами съблюдават ограничавания. 28% споделят, че са ги спазвали, само че към този момент си живеят естествен живот, а има и 6%, които настояват, че в никакъв случай не са спазвали.

Може би в данните проличава и известна декларативност, само че те са задоволително показателни за това, че немалка част от обществото към този момент стартира да възприема отговорността си пред болестта, настояват от " Галъп интернешънъл ".
 
Убеждението, че опасността е пресилена, остава на равнищата, регистрирани неотдавна – 59%. Делът е относително висок на фона на данните за други страни по света и демонстрира, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава равнищата на заплаха.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР