Снимка PexelsС бързото наближаване на зимата цените на газа и

...
Снимка PexelsС бързото наближаване на зимата цените на газа и
Коментари Харесай

Във Франция решиха да не пипат цената на газа до пролетта

Снимка Pexels

С бързото приближаване на зимата цените на газа и тока усъвършенстват върхове в миг, когато европейските стопански системи се възвръщат от пандемията.

Френското държавно управление ще блокира ново повишение на контролираните цени на газа и ще понижи налозите върху електрическата сила, с цел да смекчи недоволството на фона на растежа на цените преди президентските избори следващата година, предава Bloomberg и investor.bg.

„ Ще въведем така наречен тарифен щит за газа и електрическата сила “, сподели министър председателят Жан Кастекс пред телевизия TF1, откакто разгласи помощ на стойност към 580 млн. евро в помощ на небогати семейства посредством специфична дотация поради растящите сметки за сила.

Всяко ново повишение на цените на газа след растежа от 12,6% идния петък ще бъде блокирано, до момента в който цените на природния газ стартират да се успокояват напролет, сподели Кастекс. Френското държавно управление ще понижи и налозите върху електрическата сила, като ограничи плануваното повишение на цените на електрическата енергия от 4% през февруари 2022 година, сподели още френският министър председател.

 Правителствата в района употребяват неконвенционални ограничения в опит да оказват помощ на семействата да се оправят с растящите сметки за ток. Гърция даде обещание дотации и предложи основаването на въглероден фонд, а Испания желае да наложи налог върху облагата на фирмите за комунални услуги.

Моментът не можеше да е по-неподходящ за президента Еманюел Макрон. Той би трябвало да реализира внимателен баланс като протегне ръка на хората, които излязоха на улиците при всеобщите митинги против обществените неравенства през втората година от мандата му, като в това време опита да се хареса на десни гласоподаватели, разтревожени от растящите държавни разноски.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер изключи опцията за понижаване на налозите върху силата, което би имало дълготрайни последствия, и вместо това предлага краткотрайни ограничения в помощ на най-уязвимите.

Макар че френското държавно управление счита растежа на цените за краткотраен, то също по този начин изследва способи да помогне на подвластните от силата компании и субсидира поправки за по-енергийно ефикасни жилища.

Франция ще продължи да поддържа връзка с доставчиците на газ по отношение на последствията за приходите им от замразяването на цените, сподели Кастекс. Той предвижда, че цените на газа ще намалеят доста от идната пролет и добави, че спадът няма да се трансферира напълно при потребителите, с цел да се компенсира замразяването на контролираните цени от ноември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР