Снимка: PexelsРавно третиране с английските пенсионери искат 2590 българи над

...
Снимка: PexelsРавно третиране с английските пенсионери искат 2590 българи над
Коментари Харесай

2 590 българи над 65 г. искат статут на уседналост във Великобритания

Снимка: Pexels

Равно отнасяне с британските пенсионери желаят 2590 българи над 65-годишна възраст. Те са кандидатствали за статут на уседналост във Англия. Данните са от държавен разбор на молбите, подадени до края на юни от европейски жители, искащи да останат в страната след Брекзит законно.

Получаването на статут обезпечава на българските пенсионери равно отнасяне с британските. Те имат право на гратис опазване на здравето, медикаменти, публичен превоз и помощи за квартира и отопление, в случай че пенсиите им не разрешават да се самоиздържат, а живеят независимо. Точно тези облекчения са повода, поради която доста възрастни нашенци желаят да уредят статута си в Обединеното кралство.

Дори не всички от тях са работили в страната. Някои са се включили към децата си, с цел да гледат внучета или тъй като имат здравословни проблеми, които не им разрешават да живеят сами. И с цел да продължат да го вършат, би трябвало да получат позволение за престояване, защото в случай че не го сторят, от януари ще им е нужна виза.

За да получат статут, е належащо да са обитавали в страната през последните 5 година, което да е документирано посредством адресна регистрация, заплащане на локални налози или сметки за газ, ток и вода. Ако са били по-кратък период, им се дава краткотраен статут, който обаче не обезпечава достъп до всички помощи.

По данни на английското вътрешно министерство до края на юни 184 910 българи са кандидатствали за статут, като броят им към този момент е към 200 000 и прогнозите са, че ще доближи четвърт милион до 30 юни 2021 година, когато е крайният период. Сред тях най-голяма е групата на хората в трудоспособна възраст - сред 18 и 64 година - 184 910 души. Има и 21 740 нашенци под 18 година

Желаещите да получат статут би трябвало да са пристигнали в страната до края на тази година. Също по този начин да знаят, че той не е пожизнен. Могат да го изгубят, в случай че не са били във Англия в продължение на 5 година, а в случай че е краткотраен - дори и при две години неявяване.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР