Снимка: PexelsПлажовете по черногорското крайбрежие на Адриатическо море, обикновено пренаселени

...
Снимка: PexelsПлажовете по черногорското крайбрежие на Адриатическо море, обикновено пренаселени
Коментари Харесай

Черна гора се надява руснаците да спасят туристическия й сезон

Снимка: Pexels

Плажовете по черногорското крайбрежие на Адриатическо море, нормално пренаселени с туристи през август, останаха съвсем празни през последната седмица, което сподели какъв брой тежки са последствията от ковид за стопанската система на страната, съобщи Ройтерс.

Очаква се приходите от летния туристически сезон да спаднат с 90 % от миналогодишните 280 милиона евро, като се има поради, че 20 % от приходите на черногорската стопанска система идват от туризъм, предава Българска телеграфна агенция.

В морския курорт Будва посетителите в заведенията са малобройни и седят надалеч един от различен.

" Оборотът ни в този момент е с към 12 % по-малко от предходната година ", споделя за Ройтерс притежателят на ресторант Кръсто Никланович, гледайки към празната тераса на заведението си.

За да избави сезона, Черна гора отвори предходната седмица границите си за съветски туристи, които нормално съставляват една трета от общо 2,6 милиона туристи, посещаващи страната годишно. Очаква се Русия да одобри реципрочни ограничения, преди нейните туристи да стартират да идват в Черна гора.

Отношенията сред Подгорица и Москва се обтегнаха, откакто Черна гора стана членка на НАТО през 2016 година, само че руснаците към момента имат една трета от задграничните компании и недвижимите парцели в Черна гора.

Желка Радак-Кукавичич, ръководителка на Черногорската туристическа организация, споделя, че идването на руснаците ще помогне за понижаване на резултата на епидемията от ковид.

През март Черна гора затвори границите, летищата и пристанищата си и забрани обществени събирания и събития навън.

На 25 май министър председателят Душко Маркович разгласи страната за " свободна от ковид ", само че вирусът се появи още веднъж от средата на юни.

От началото на епидемията в страната са регистрирани 3618 инфектирани при население 620 000, а смъртните случаи от Ковид-19 са общо 64, надалеч по-малко от другите страни в района.

Жарко Радулович, съсобственик на верига хотели Монтенегро старс, споделя, че ново нарастване на случаите може да срине очакванията за възобновяване през този сезон.

" Ако имаме още 300 заболели, не дай боже, всичко пропада ", споделя той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР