Снимка PexelsНапрежение между САЩ и Китай. За настроението в момента

...
Снимка PexelsНапрежение между САЩ и Китай. За настроението в момента
Коментари Харесай

Обвинения за насилие и за кибератаки в срещата на върха между САЩ и Китай

Снимка Pexels

Напрежение сред Съединени американски щати и Китай. За настроението сега стана ясно в четвъртък вечерта в Анкоридж в американския щат Аляска: Вместо дипломатически закачки и двете страни повдигнаха съществени обвинявания преди действителната среща сред новия държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и китайския му сътрудник Ян Дзиечъ, член на китайското политбюро, и Уан И, министър на външните работи.

Блинкен сподели още в самото начало, че ще пази „ учреден на правила ред “, тъй като в противоположен случай светът ще бъде доста по-насилствен. Той осъди китайската активност в Синцзян, Хонконг и Тайван, както и хакерските атаки против Съединени американски щати. По думите му това държание заплашва реда, учреден на правила, който поддържа стабилността в света. „ Ето за какво няма чисто вътрешни работи и по тази причина ние се усещаме задължени да разгледаме тези въпроси през днешния ден “, цитира го немският Handelsblatt, осведоми.
 
Съединени американски щати не търсят спор с Китай, само че имат намерение да пазят твърдо своите правила в разговора с него, както и ползите на задграничните си съдружници и сътрудници. Това съобщи американският асистент на президента по националната сигурност Джейк Съливан, откривайки договарянията на високо ниво.

" Ние не търсим спор. Приветстваме мощната конкуренция и постоянно ще отстояваме нашите правила, както и тези на сътрудниците и приятелите си ", сподели съветникът на американския водач.

По думите му новата американска администрация ще приказва " искрено, непосредствено и ясно " по противоречиви въпроси в връзките с Китай, които счита за проблематични. Съливан назова " икономическата и военна насила ", употребена от КНР против някои други страни, " офанзива против съществени полезности " от страна на Пекин. Приоритетът на Съединените щати е да подсигурява, че методът му към Китай " е в интерес на американския народ " и " пази ползите " на съдружниците и сътрудниците на Вашингтон.

А на китайците не им бе нужно доста време, с цел да отвръщат. Ян Дзиечъ съобщи, че западните страни не съставляват световното публично мнение и назова Съединени американски щати " първенец " на хакерските атаки. „ Всъщност доста хора в Съединени американски щати имат малко религия в американската народна власт “, сподели той, имайки поради убийствата на чернокожи американци и придвижването „ Black Lives Matter “. Ян сподели, че мненията на Блинкен не са " естествени ", и по тази причина и неговите не са.

Тогава Блинкен и неговият консултант по националната сигурност Съливан ясно подчертаха, че „ една самоуверена страна е в положение да реши личните си дефекти и постоянно да се пробва да се усъвършенства “. Това била тайната рецепта на Съединени американски щати.

Така първата среща на двамата сътрудници стартира с дипломатически скандал. Срещата в четвъртък трябваше да сложи основата за почтено съдействие като съперници, а не за спор, съобщи авансово представителят на американския президент Джо Байдън Джен Псаки. „ Нашият фокус е върху почтена полемика, покачване на въпроси, при които имаме терзания, и търсене на способи и места, където можем да работим дружно “, сподели Псаки.

Блинкен пътува до срещата в Аляска непосредствено от Азия, където преди този момент бе посетил Япония и Южна Корея. Още преди заминаването си той предизвести в Корея, че „ агресивното и властническо държание на Китай “ заплашва стабилността, сигурността и просперитета в Индо-Тихоокеанския район.

Два дни преди срещата Съединени американски щати постановиха спомагателни наказания на 24 китайски чиновници поради дейностите на Пекин в Хонконг.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай доближиха един от най-лошите си стадии от десетилетия по време на ръководството на президента Доналд Тръмп, като и двете страни усилиха митата между тях, гонеха публицисти и затваряха консулства.

Контрастът в позициите сред Съединени американски щати и Китай не понижа след промяната на държавното управление във Вашингтон. Напротив: Той е по-голям от всеки път, зоните на спор сред двете суперсили се простират в доста области - търговия, технологии, геополитика, човешки права.

Огромният търговски недостиг на Съединени американски щати, който се усили до рекордните 905 милиарда $ през предходната година макар наказателните мита, наложени от Доналд Тръмп, остава един от главните конфликтни въпроси. Китай образува една трета от недостига. Заради дупката в търговията Тръмп беше подписал по този начин наречената „ Сделка от фаза 1 “ с китайците. Трябваше да последва втора, само че по този начин и не пристигна.

В този подтекст президентът на Института за международна стопанска система (IfW) Габриел Фелбермайр предизвести, че американците губят пазарен дял на външните пазари, до момента в който износът в еврозоната още веднъж се оправя добре. „ Сделката от фаза 1 с Китай, която Тръмп подписа, е доста сложна за осъществяване и е мощно дразнеща за комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати ", сподели той.

Търговският недостиг на Съединени американски щати с Китай също ще продължи да се усилва, когато последният пакет от тласъци на държавното управление на Съединени американски щати доближи до американците и те отидат да пазарят.

По отношение на възможна дълготрайна договорка ръководителят на IfW разяснява: „ Страните по разногласието може би ще се спогодят да подобрят договорката от фаза 1, като отстранен частите, които са противозаконни за Световната комерсиална организация (СТО) и най-малко отчасти понижат митническите бариери “.

Любопитното е, че новото капиталово съглашение сред Европейски Съюз и Китай, по този начин поругано от Съединени американски щати, отваря много вероятности, тъй като отстъпките, които Пекин направи по отношение на Европейски Съюз, могат да бъдат препоръчани и на Съединени американски щати, без Пекин да губи имидж.

„ Дали това ще е задоволително, не е ясно. Възможно е също по този начин Съединени американски щати да реализират прогрес с Китай по противоречивите въпроси на СТО, като да вземем за пример реорганизацията и съживяването на процеса на обжалвания “, споделя Фелбермайр.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР