Снимка PexelsИзточник: Дойче Веле, Николай Цеков, оригинално загл. Как заличаваха

...
Снимка PexelsИзточник: Дойче Веле, Николай Цеков, оригинално загл. Как заличаваха
Коментари Харесай

Дойче Веле: Откъде тръгва съветската легенда, че азбуката е била създадена в руска среда

Снимка Pexels

Източник: Дойче Веле, Николай Цеков, автентично загл. " Как заличаваха българските следи в съветската история "

5 декември 1931 година е черен ден: по заповед на Сталин е взривен катедралният храм Христос Спасител в Москва, а в Казан е опустошен величественият Паметник на българите. Редом с тези заличавания върви и трескаво пренаписване на историята на Руската империя, върху чиито отломки е построен Съветският съюз. Стремежът на болшевишката агитация е да бъде преиначена освен съветската история, само че и историята на света, като задачата е да се потвърди на народите в новата империя, че духовното и историческото завещание на царска Русия е дело единствено и само на руснаци от „ подобаващи ” обществени пластове. Всичко, което не поддържа тази измислица, е обречено на давност. Не е пощадена и българската диря в съветската история.

Русия и делото на Кирил и Методий

Делото на Кирил и Методий и техните възпитаници за разпространяването на славянската книжовност в Русия е измежду най-трайните табута в руската и частично в съветската историография, твърди проф. Христо Матанов от Софийския университет. Мисълта, че толкоз значимата за духовността писменост е „ пренесена ” от една дребна и незначителна страна като България, е непоносима за Кремъл. Затова като сурогат на историческата истина е претоплена една остаряла псевдонаучна доктрина, обвързвана с задачата на Кирил и Методий при кримските хазари през 860 година. Летописец от тези времена свидетелства, че на Кирил му е било показано евангелие, написано с „ рожки “ букви. Този подробност е сърцевината на публикуваната по руско време легенда, че славянската писменост е била основана в съветска среда. „ Всъщност Кирил е видял някоя от скандинавските руни “, подозира проф. Матанов. Което е прекомерно евентуално, като се има поради, че викингите (варягите) са изиграли значима роля за построяването на съветската държавност. Това, прочее, е още една историческа истина, която по никакъв начин не се харесва на Москва.

Дори незадълбочен прочит на публикациите в Голямата руска енциклопедия, свързани с делото на Кирил и Методий, демонстрира напълно недвусмислено, че тяхната роля е мощно омаловажена. Вместо за тях се приказва за някакво неясно „ славянско въздействие “.

И още един сладкодумен факт: сътрудници на известния български историк Емил Михайлов си спомнят, че по времето, когато е преподавал история на Русия в Софийския университет, професорът си е имал доста неприятности с Държавна сигурност - по всяка възможност поради многочислените обстоятелства, които проф. Михайлов е цитирал в поддръжка на тезата си за основната роля на българите при разпространяването на писмеността и православието в Русия. Преподавателят постоянно е припомнял знаковите думи на огромния българист Юрий Венелин: „ Те ни научиха да пишем! “. Венелин, който е живял през 19 век, постоянно е твърдял, че Русия дължи на българите и писмеността, и покръстването. Впрочем, руската власт също си спомня за неговите убеждения - гробът и паметната му плоча в Даниловския манастир в Москва са взривени през 30-те години на предишния век.

Българските заселници в Украйна са били считани за врагове на Съюз на съветските социалистически републики, а обвиняването в българофилство е означавало разстрел или концлагер. Ново проучване разкрива обстоятелства за геноцида против българите по руско време. (26.03.2016)

Друга жертва на опитите за изопачение на историята е Свети Киприян Български.

Продължение чети в https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-19277411?fbclid=IwAR2kKGIPwEgDcV29NZ0iVXmM1EzzYyWB5fieBFFCa9BcgTcd3LUGEVp-j8E

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР