Снимка: PexelsЕвропейската комисия представи на Съвета предложения за решения да

...
Снимка: PexelsЕвропейската комисия представи на Съвета предложения за решения да
Коментари Харесай

Европейската комисия приготви 511 милиона евро за България

Снимка: Pexels

Европейската комисия показа на Съвета оферти за решения да бъде предоставена финансова поддръжка в размер на 81,4 милиарда евро на 15 страни членки в границите на инструмента SURE.

Инструментът SURE е значителен детайл от цялостната тактика на Европейски Съюз за отбрана на жителите и намаляване на тежките социално-икономически последици от пандемията от ковид. Това е една от трите мрежи за сигурност, утвърдени от Европейския съвет за отбрана на служащите, предприятията и страните.

След като Съветът утвърди тези оферти, финансовата поддръжка ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при удобни условия от страна на Европейски Съюз за страните членки. Тези заеми ще оказват помощ на страните членки да се оправят с неочакваните нараствания на обществените разноски за поддържане на заетостта. По-конкретно те ще оказват помощ на страните членки да покрият разноските, които са директно свързани с финансирането на националните режими на работа при ненапълно работно време, и други сходни ограничения, които са въвели в отговор на пандемията от ковид, по-специално във връзка с независимо заетите лица.

SURE може да обезпечи финансова поддръжка в общ размер до 100 милиарда евро за всички страни членки. Предложенията на Комисията до Съвета по отношение на решения за даване на финансова поддръжка възлизат на 81,4 милиарда евро и обгръщат 15 страни членки. Португалия и Унгария към този момент показаха публични заявки, които сега се правят оценка. Комисията чака да показа предложение за даване на поддръжка на Португалия и Унгария в скоро време. Държавите членки, които към момента не са подали публични заявки, към момента могат да създадат това. Отпускането на заеми на страните членки в границите на инструмента SURE ще бъде подкрепено от система от доброволни гаранции от страните членки. Комисията чака процесът на завършване от страна на страните членки на споразуменията им за гаранция с Комисията да завърши доста скоро, написа обстоятелства.бг.

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи: " Трябва да създадем всичко, което е по силите ни, с цел да запазим работните места и поминъка на хората. Днес вършим значима стъпка в тази посока: единствено четири месеца откакто предложи неговото основаване, Комисията предлага да даде 81,4 милиарда евро в границите на инструмента SURE, с цел да се помогне за отбраната на работните места и служащите, наранени от пандемията от ковид в целия Европейски Съюз. В подтекста на невижданата рецесия SURE е явен знак на взаимност. Европа се е заела да пази жителите ".

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за стопанската система в полза на хората, съобщи: " Работниците сега живеят при голяма неустановеност и ние би трябвало да ги подкрепим, с цел да преодолеят тази рецесия, и да дадем нов подтик на нашите стопански системи. Ето за какво Комисията предложи инструмента SURE, с цел да помогне за отбраната на служащите и да улесни икономическото възобновяване. Днес приветстваме мощния интерес на страните членки към достъпа до на ниска цена финансиране, налично в границите на SURE, в поддръжка на режими на работа при ненапълно работно време и сходни ограничения, и чакаме бърз развой на взимане на решение, с цел да стартираме изплащането на заемите ".

След съвещания с страните членки, поискали поддръжка, и след оценка на техните заявки, Комисията предлага на Съвета да утвърди даването на финансова поддръжка за:

Белгия: 7,8 милиарда евро
България: 511 милиона евро
Чехия: 2 милиарда евро
Гърция: 2,7 милиарда евро
Испания: 21,3 милиарда евро
Хърватия: 1 милиард евро
Италия: 27,4 милиарда евро
Кипър: 479 милиона евро
Латвия: 192 милиона евро
Литва: 602 милиона евро
Малта: 244 милиона евро
Полша: 11,2 милиарда евро
Румъния: 4 милиарда евро
Словакия: 631 милиона евро
Словения: 1,1 милиарда евро

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР