Снимка: PexelsЕвропарламентът иска по-голяма свобода на медиите. Бе приета резолюция,

...
Снимка: PexelsЕвропарламентът иска по-голяма свобода на медиите. Бе приета резолюция,
Коментари Харесай

Европарламентът иска по-голяма свобода на медиите

Снимка: Pexels

Европарламентът желае по-голяма независимост на медиите. Бе призната резолюция, на която евродепутатът Елена Йончева е съдокладчик от името на групата на социалистите и демократите. Документът получи утвърждението на голямо болшинство от 553-ма евродепутати, оповестиха от пресофиса на Йончева, написа OFFnews.

По нейно гледище с резолюцията се приканва за упорит бюджет на Европейски Съюз, в който има средства в поддръжка на самостоятелната публицистика, изключително на проверяващите публицисти. Тя изисква европейското финансиране да бъде разпределяно не от държавните управления, а от самостоятелни европейски организации.

" Разследващата публицистика в последно време отсъства. Скоростта, с която се популяризира информацията, стана по-важна от качеството й. Журналистическите следствия са скъпо и рисково начинание “, разяснява Йончева след гласуването. За нея от първостепенна значимост са две неща – отбраната на проверяващите публицисти и финансирането на работата им, тъй че да са самостоятелни от националните държавни управления.

Умишлено нито една държава-членка не е упомената поименно в документа, тъй като задачата е да се одобри законодателство, което да се отнася за целия Европейски съюз – рамка, която сега липсва. С нея Европейската комисия ще би трябвало да уточни съответни решения, които да бъдат съобразени с правилата, записани в резолюцията.

По предложение на Йончева в документа се изисква повече бистрота във финансирането на медиите, освен в тяхната благосъстоятелност. Според нея разпоредбите за посочването на крайните притежатели постоянно се заобикалят или се съблюдават официално, до момента в който, когато финансовите потоци за издръжката на медиите са известни, читателите могат да се ориентират за обективността на информацията в тях. С документа се осъжда и всеки опит за монополизиране на медиите и практикуване на политическо въздействие върху тях.

Призовава се и за създаване на европейско законодателство, което да пази публицистите от правосъдни каузи, които се образуват за да бъдат сплашени или дискредитирани така наречен SLAPP каузи. Това не значи, че тези, които под предлог, че са публицисти, разгласяват неистини и клюки, ще бъдат предпазени от правосъдно гонене. „ Това са две разнообразни писти. Целта е да не се преследват публицисти за това, че са изразили позиция “, разяснява евродепутатът.

В резолюцията се плануват и ограничения в поддръжка на медиите, които пострадаха от пандемията поради COVID-19.

Евродепутатите приканват Европейската комисия и държавите-членки да приложат незабавни помощи за възобновяване и отбрана на работните места, както и за издръжката на публицистите и работещите в медиите, за подкрепяне на компании и за финансиране на публични медии през икономическия проект за възобновяване от COVID-19, като изцяло се съобразят с разпоредбите на конкуренцията в Европейски Съюз. Те напомнят предлагането си за основаване на непрекъснат фонд за публицистика като част от Многогодишната финансова рамка (2021-2027), който да подкрепи превъзмогването на рецесията поради COVID-19, в това число посредством директна финансова помощ за самостоятелни публицисти и медии, за публицисти на свободна процедура и самонаети медийни служащи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР