Снимка: PexelsВаксините против грип няма да стигнат. Имаме по 5-10

...
Снимка: PexelsВаксините против грип няма да стигнат. Имаме по 5-10
Коментари Харесай

Николай Костов предупреди: Ваксините няма да ни стигнат. Имаме по 5-10 в атпека, а ни трябват стотици хиляди

Снимка: Pexels

" Ваксините срещу грип няма да стигнат. Имаме по 5-10 в аптека, а ни трябват стотици хиляди ". Това разгласи в ефира на телевизия Bulgaria On Air ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. По думите му, няма кой да извърши тази численост.

" Ваксините са в България сега, само че още не са в аптеките. Хората и да се струпват в този момент пред аптеките, няма какво да купят. Ваксините са доста по-малко, в сравнение с чакахме. Има аптеки, които ще получат по 5-10 ваксини. Има записали се по 200-300 души в аптека, а ще дойдат 10-15 ваксини. Голяма част от имунизациите са отделени за лечебните заведения. Може би има и друга част, които са отделени за GP-тата ", съобщи Костов.
 
Според него скупчването пред аптеките е безсмислено, тъй като количеството на получените ваксини ще бъде извънредно незадоволително.
 
" Ние чакахме да получим най-малко колкото предходната година, а действително ще получим десетки пъти по-малко. Обяснението е, че тези 70 000 ваксини са предопределени не за популацията, за лекари и други цели. Работещите на първа линия контактуват с над 1000-2000 индивида дневно. Хубаво е те да бъдат имунизирани. Хората ще хукнат към аптеките, само че нито през днешния ден, нито на следващия ден, нито вдругиден ще има ваксини. Ще има доста малко, които ще изчезнат бързо ", разяснява ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.
 
Той акцентира, че противогрипната ваксина не подсигурява 100% успеваемост.
 
" Самата ваксина дори не пази на 100% от грип. Ефективността ѝ е сред 36 и 50%. Може да се болестите от различен вариант, само че и да се болестите от същия вариант, отново няма гаранция. Последната седмица, откакто внезапно скочи заразяването с Ковид-19, търсенето на маски скочи с над 20%. Продуктите за имунитет се търсят с над 35% повече. Специфично нещо, което демонстрира, че Ковид-19 се уголемява, е, че започнаха да се търсят уреди, които мерят сатурацията на кръвта. Има хора, които търсят тези уреди, тъй като имат усложнения в дишането ", изясни експертът.
 
Костов сподели още, че е регистрирано съществено поевтиняване на маски, дезинфектанти и други лекарствени артикули в аптеките. Продажбите на маски са се нараснали над 100 пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР