Снимка: PexelsПредложените от Министерството на здравеопазване мерки ще нанесат фатален

...
Снимка: PexelsПредложените от Министерството на здравеопазване мерки ще нанесат фатален
Коментари Харесай

Асоциацията на хотелиерите: Мерките ще нанесат фатален удар върху много хотели

Снимка: Pexels

" Предложените от Министерството на опазване на здравето ограничения ще нанесат съдбовен удар върху доста хотели ". Това показват от Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (БАПМХ).

От там показват своята паника, по отношение на предлаганите от здравното министерство ограничения, част от които включват наново затваряне на заведения за хранене, включително и хотелски заведения за хранене и питейни заведения.

Ако бъдат признати в оферти тип, тези ограничения ще нанесат тежък, а в някои случаи и съдбовен удар върху доста хотели, чийто бизнес през последните месеци едвам се посъвзе от изключителното състояние, наложено на 13 март 2020 г, се споделя в позиция на БАПМХ, публикувана до медиите.

Скорошно допитване на БАПМХ до сектора сподели, че в България няма нито един случай на заразяване с ковид в хотел, което е показателно за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към сигурността на гостите си.

От друга страна, хотелският бизнес е сложен бизнес, който включва разнообразни, работещи в синхрон „ съставни елементи “, като един подобен съставен елемент са хотелските заведения за хранене. Ако тези заведения за хранене бъдат принудени да затворят, в доста случаи това ще докара до затварянето на самите хотели, тъй като те няма да има опция да обезпечат обикновено изхранване на гостите си, които употребяват нощувки. Това към този момент се случи през пролетта, по време на изключителното състояние, когато поради възбраната за действие на заведенията за хранене и спа центровете, доста хотели затвориха, а екипите им, създавани с години, трябваше да отидат на трудовата борса.

Ако още веднъж се стигне до възбрана за действие на заведения към хотели, обществената цена на ограниченията ще бъде извънредно висока – хиляди чиновници, оставени без прехранване, които надали биха приели доводите, че всичко това в действителност се прави за тяхно положително, се споделя още в позицията на хотелиерите.

Ако препоръчаните ограничения бъдат признати в сегашния си тип, те чакат да се стигне до:

- всеобщи банкрути на хотели

- банкрути на редица свързани с хотелите бизнеси – производители на храни и питиета, търговски и транспортни компании, снабдители на артикули и услуги за оперативното действие на хотелите, снабдители, реализатори и подизпълнители за строителството и реновацията на хотели и доста други

- цялостна злополука на така и така очертаващият се като незапомнено слаб зимен туристически сезон у нас.

От Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели упорстват да не бъдат затваряни заведения за хранене, спа, фитнес и уелнес центрове и изобщо да бъде ограничавана работата на хотелите, преди държавното управление да е оповестило стратегия с рационални стопански ограничения за компенсиране на бизнеса и чиновниците, което ще разреши на хотелиерите да избегнат банкрути, а заетите в областта на туризма и обвързваните бизнеси да запазят приходите си.

Такава стратегия би трябвало да включва:

· За интервала на деяние на новите рестриктивни ограничения, страната да поеме издръжката на личния състав на затворените със заповед бизнеси (ресторанти, спа центрове и пр.), в размер на 80% от приходите преди затварянето, а работодателят да бъде освободен от задължението за погашение на оставащите 20% – за да се резервира заетостта на хората.

· Програмата „ 60/40 “ да бъде удължена най-малко до април 2021 година с алтернатива за следващо удължение – до 1 юли 2021 година, като тя да важи и за новооткрити през 2020 година хотели.

· До края на 2020 и за идната 2021 година да отпаднат таксите за категоризация, прекатегоризация или смяна на условия за туристическите обекти.

· Освобождаване от такса боклук и налог здания на хотели, на които се постанова да преустановят своята активност вследствие на признатите противоепидемични ограничения. Гратисният интервал да важи за времето, в което съответният хотел не е функционирал.

· Мораториум върху вноските за главница и лихви по заемите на юридически и физически лица в областта на туризма за интервала, в който са в действие ограниченията, плюс един месец в допълнение, което е належащо време за рестартиране на активността на хотелите.

От асоциацията припомнят, че туризмът основава прехранване на хиляди хора, в това число на такива от малцинствата и в региони с обичайно висока безработица, което го прави един от обществено най-значимите браншове в стопанската система.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР