Снимка PexelsПетел продължава да следи какво се случва, след като

...
Снимка PexelsПетел продължава да следи какво се случва, след като
Коментари Харесай

Експерти и зам.-министър провериха мястото край Белица, където жена бе нападнатата от мечка

Снимка Pexels

" Петел " продължава да следи какво се случва, откакто мечка атакува жена край български град. 

Заместник-министърът на околната среда и водите  Емилия Тончева , шефът на Националния парк " Рила " Красимир Андонов, шефът на РИОСВ-Благоевград Ангел Георгиев и специалистът от дирекцията " Национална работа за отбрана на природата " в Министерство на околната среда и водите Радостина Галитионова посетиха мястото на случая над град Белица, при който рано тази заран кафява мечка атакува жена. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Сигналът е подаден в ранните часове на деня от регионалния шеф на Благоевград до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда в града. Според първичната информация група от четирима души е излязла да бере гъби в местността  " Адрианов чарк ",  в землището на Белица, където е зародило произшествието. Първа помощ на потърпевшата жена са оказали чиновници на Парка за танцуващи мечки, който е в същата околност.

Направен е оглед на мястото взаимно с представители на Държавното горско стопанство и община Белица. Според експертите най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората.  Инцидентът евентуално е инцидентен . Намерено е мястото, където мечката е нощувала - евентуално е било краткотрайно скривалище. Контактът е зародил заради  несъзнателно скъсена отдалеченост сред потърпевшата и животното.

Кметът на Белица  Радослав Ревански  е подал искане до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за издаване на позволение за отстрел. Мярката е нормативно регламентирана и се прилага  при възникването на сходен случай.

" Компетентен орган да издаде разрешението е МЗХГ ", е уведомила заместник-министър Тончева.

Представителите на Министерство на околната среда и водите са съгласували с кмета Ревански последващите дейности по предварителна защита. На незабавната среща в община Белица, на която участва и регионалният шеф на Благоевград  Николай Шушков , се е взело решение още в понеделник, в 11.00 ч., да се направи среща с локалните хора, които ще бъдат осведомени с аргументите за случая.

" Ще бъдат направени уточнения за дейностите и подобаващото държание на хората по отношение на представители на типа кафява мечка ", е споделила заместник-министър Тончева. Според шефа на парка " Рила "   Красимир Андонов  в срещата с локалните хора ще се включат и представители на община Белица, парка " Рила " и РИОСВ-Благоевград, написа

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР