Снимка: Pexels.comМасовата емиграция на млади хора към по-заможните страни от

...
Снимка: Pexels.comМасовата емиграция на млади хора към по-заможните страни от
Коментари Харесай

Данъчни облекчения срещу изтичането на мозъци от Източна Европа

Снимка: Pexels.com

Масовата емиграция на младежи към по-заможните страни от Западна Европа не е проблем, който визира единствено България.

Това е ориста на всички страни от някогашния социалистически лагер, написа profit.bg.

Така нареченото приключване на мозъци води след себе си тежки стопански и обществени последствия за страните от Централна и Източна Европа.

Сободното придвижване на хора и артикули в границите на Европейския съюз единствено улеснява емиграцията на младите квалифицирани служащи от изток на запад.

И до момента в който страни, като Германия, запълват дупките в личния си пазар на труда с младежи от по-бедните страни-членки на Европейски Съюз, то тези страни, в това число и България, са изправени пред предизвикването да задържат младото си население вкъщи.

В името на тази цел Полша вкарва новаторска мярка, която може да послужи като образец за останалите страни, имащи проблем с приключването на мозъци.

Полското държавно управление освобождава напълно всички млади служащи от задължението да заплащат налог върху приходите. Радикалната мярка визира към 2 млн. млади служащи.

Новият закон, който влезе в действие при започване на този месец, е основан с единствената цел да задържи младежите в Полша.

В претекстовете за приемането на мярката министър председателят на страната Матеус Моравецки уточни, че през последните 15 години Полша е била напусната от 1.7 млн. души.

Цял град като Варшава е липсващ, показва той, описвайки обстановката като „ гигантска загуба “.

Новата регулация гласи, че всички полски жители под 26-годишна възраст, които печелят под 85 528 злоти (22 207 долара) на година, са освободени от налог върху приходите, предава CNBC. 

Средната годишна заплата в страната възлиза на към 60 хиляди злоти, което значи, че прагът за освобождение от налог е относително невисок.

Хърватия също планува подобен закон - всички хора под 25 години в страната да не заплащат подоходен налог, а тези на възраст сред 25 и 30 години да се употребяват от 50% по-ниска ставка.

Законопроектът се чака да бъде приключен през идните месеци, като мярката ще влезе в действие от 1 януари 2020 година

Някои анализатори обаче не имат вяра, че сходни ограничения биха спрели младежите от гонене на фантазии за по-добър живот посредством емиграция.

От друга страна, данъчните облекчения за млади служащи са директна поръчка за целите на обещано държавно управление, тъй като приключването на квалифицирана работна ръка ще бъде главен проблем пред растежа в района на Централна и Източна Европа в бъдеще.

В същото време, през последните две години България подписа съглашения за право на труд у нас на служащи от страни, като Украйна, Армения, Молдова, Виетнам, Беларус, Грузия, за компенсиране на дефицита на работна ръка, от която се оплаква бизнесът. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР