Снимка: петелПредлагат между 150 и 300 лева на лекари за

...
Снимка: петелПредлагат между 150 и 300 лева на лекари за
Коментари Харесай

Предлагат до 300 лева на лекари за фалшив сертификат за ваксинация

Снимка: петел

Предлагат сред 150 и 300 лв. на лекари за подправен документ за имунизация. Търговия със документи има и в интернет, демонстрира инспекция на NOVA. Адвокати предизвестиха, че законът планува отнемане от независимост, в случай че закононарушението бъде потвърдено.

С специалисти по киберсигурност екип на NOVA ревизира има ли пазар за документи и в т.нар „ мрачен интернет ”. Обявите се оказват стотици. „ Ако човек желае да злоупотреби, той може да го направи. Ще видите хора, които го продават, купувате си го и това е. Процедурата е безусловно същата, каквато и законната, като се изключи самото имунизиране ”, сподели Константин Веселинов.

Почти несъмнено е, че зад обявите стоят български хакери, споделят експертите. „ Ако ще продава български документи, допуска се, че ще има връзка тук. Иначе от кое място ще имат номерата на документите и спецификациите за тях?, разяснява Веселинов.

Проследяването на „ продавача " обаче може да е невероятно, считат специалистите, защото най-вероятно той не работи на територията на България. Лекари у нас описват, че в кабинетите им постоянно влизат пациенти, подготвени да платят за документ, без да желаят ваксина. „ Почти не знам сътрудник, който да не е бил нападнат и то ежечасно и всекидневно от такива претенции. Вече се появиха и лица, които обикалят от доктор на доктор и съпоставят цени. Намерили са някаква цена и търсят по-евтина ”, споделя доктор Георги Миндов.

Цените, за които е чувал от пациентите стартират от 100 и стигат до над 300 лв.. „ Повечето хора имат някакво пояснение за какво не се имунизират. Никой не е споделил „ аз съм антиваксър ”. Казват, че имат някакво заболяване, преболедували са, имат антитела – акцентира се някаква причина ”, прибавя Миндов.

Кунчев: Едва 0,77% от умрелите с COVID-19 у нас са имунизирани

Здравните управляващи към този момент ревизират сигнали за лекари, имунизирали доста хора от разнообразни краища на страната. „ Имаше известие напълно скоро от една РЗИ, че виждат човек, който прави огромен брой имунизации. Когато проверихме листата му се оказа, че има хора от Благоевград, Несебър, Елхово и под дърво и камък. Не е невероятно по някаква причина да са били там, само че е малко необичайно ”, съобщи доцент Ангел Кунчев.

И въпреки всичко - дали в действителност е сложена ваксина, нямало по какъв начин да се потвърди медицински, тъй като при някои хора препаратите не построяват антитела в организма, добавя Кунчев. „ Всеки един подобен случай ще се оправдае в съда, че той е тъкмо от тези ”, счита той.

Адвокати също признават, че доказването на измамата ще е мъчно, защото документите се издават от обединен портал. „ На процедура лекарят просто вкарва една информация в системата и тя автоматизирано издава документ, т.е. в тази ситуация е налице доставяне с лъжливо удостоверение за здравословното положение ”, показва Силвия Петкова.

За това законът планува затвор до 2 години, само че не и лишаване на лекарски права. Затвор грози и получилите документа. Хората с подправени документи обаче могат да бъдат съдени и за всеки обособен път, когато употребяват документа. „ Например при прекосяване на граница за да не бъдат сложени под някакви ограничаващи ограничения като карантина се планува още веднъж същото наказване – до две години или пробация ”, споделя  Силвия Петкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР