Снимка: ПетелПоетапно отпускане на мерките за борба с разпространение на

...
Снимка: ПетелПоетапно отпускане на мерките за борба с разпространение на
Коментари Харесай

След траен спад на новите случаи в Каталуния започва разхлабване на мерките

Снимка: Петел

Поетапно разпределяне на ограниченията за битка с разпространяване на ковид стартира в Каталуния. Причината е, че през последните 2 седмици се следи трайна наклонност на спад, което накара локалното държавно управление да отпусне някои от ограниченията.

Отпадането на възбраните ще бъде на четири етапи. Първата е от 23 ноември. Ресторантите и кафенетата отворят порти с потенциал от 30% претовареност вътре и на терасите най-много по четири души на маса с разстояние от 2 метра. Длъжни са обаче да приключат работа в 21.30.

Работа още веднъж стартират и театрите и кината, с 50% от заетите места. 8 месеца откакто бяха неразрешени, към този момент ще има и концерти, само че не с повече от 500 души аудитория.

Спортните клубове отварят наново с понижен потенциал и възбрана да се употребяват съблекалните. Молове по -големи от 800 квадратни метра остават затворени, а по-малките магазини, до които има пряк достъп от улицата, могат да одобряват единствено 30 % от клиентите.

Остават рестриктивните мерки за събирания до 6 души, възбраната за пътешестване през уикенда, както и вечерният час - 22 часа.

Втората фаза е от 7 декември, третата от 21 декември, а за четвъртата ще се реши в допълнение съгласно развиването на пандемията.

Когато бяха въведени рестриктивните мерки броят на инфектираните в Каталуния беше близо 600 случая на 100 000 поданици, а сега са 393.

Според изпълняващият длъжността президент Пере Арагонес каталунците са претърпели най-трудният интервал от втората вълна, само че не трябва да се отпускат, с цел да няма нов скок.

Британският министър председател Борис Джонсън ще оповести през днешния ден новата система от по-строги локални ограничавания в Англия след приключването на цялостната карантина на 2 декември. Междувременно и четирите съставни елементи на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия поддържаха проектите да се разреши общуването сред обособени фамилии за няколко дни към коледните празници.

Днес в Камарата на общините Джонсън ще изложи идващите проекти на държавното управление в битката против пандемията след 2 декември. Това, което най-мното вълнува хората е Коледа, като по предварителни сведения ще се разреши на до три фамилии да прекарат дружно пет дни към празниците.

От канцеларията на премиера оповестиха, че управленията на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са дали утвърждение за сходна мярка. В Англия обаче след приключването на цялостната карантина ще влязат в действие по-строги ограничавания на редица места, като детайлностите за това кой регион в каква карантина по тристепенната канара ще попадне ще бъдат обявени в четвъртък.

Очаква се обаче да падне вечерният час за заведенията. Депутатите ще гласоподават по новата скица преди приключването на цялостната карантина на 2 декември. Около 70 депутати от Консервативната партия на премиера обявиха, че няма да поддържат ограниченията, в случай че няма безапелационни доказателства, че карантината дава резултати.

В Германия не престават разискванията сред ръководителите на 16-те провинции, с цел да се реализира обща позиция с какви ограничения да се води битката против Covid-19, съобщи ДПА. Те би трябвало да преодолеят различията си преди консултациите с канцлера Ангела Меркел, планувани за сряда.

Кметът на Берлин Михел Мюлер, който сега оглавява групата на районните министър председатели, разгласи през вчерашния ден, че карантината ще бъде продължена и след края на ноември.

Мерките включват затваряне на заведения за хранене и питейни заведения, театри, музеи и  басейни, както и ограничение на обществените контакти.

За последното денонощие в Германия бяха регистрирани нови над 10 800 инфектирани с ковид, с което общият им брой надвиши 929 000.

По данните на института " Роберт Кох " умрелите в страната от началото на пандемията са над 14 100. 

Турция пък възнамерява да имунизира жителите си против ковид гратис, съобщи турският министър на опазването на здравето Фахретин Коджа. " Приключиха договарянията с китайския производител на ваксини Sinovac, които са минали всички нужни законови процеси. Най-малко 10 милиона дози от имунизацията към този момент са изпратени в Турция, с цел да стартира имунизирането ", съобщи Коджа пред вестник " Хюриет ”, представен от БГНЕС.

Нов връх по заболеваемост от ковид беше регистриран в Русия. За първи път от началото на пандемията броят на новозаразените надвиши 25 000 души за денонощие.

Най-много случаи на болестта са регистрирани в Москва – близо 6900. Следват Санкт Петербург, Московска, Нижегородска и Свердловска област.

Смъртните случаи през последните 24 часа са 361.

От затруднения, провокирани от Covid-19, на 58-годишна възраст умря някогашният губернатор на Република Хакасия Виктор Зимин. Той беше диагностициран със болестта още през август и от този момент се лекуваше в московска клиника.

Общият пердах на инфектираните в страната от началото на пандемията е над два милиона души.

По този индикатор Русия е пета в света след Съединените щати, Индия, Бразилия и Франция.

Южна Корея записва през днешния ден 271 новозаразени с новия ковид, ден преди влизането в действие на новите, по-строги ограничавания за обществено разграничаване, въведени за попречване на трета вълна на инфекцията.

Бройката е по-ниска от вчерашните 330 инфектирани и от индикаторите през предходните пет следващи дни с по над 300 случая - най-високо ниво от август, заяви Корейската организация за надзор и профилактика на заболяванията, представена от Ройтерс. Отбелязва се обаче, че броят на новозаразените по предписание спада през уикендите заради по-малкото проби. Общият брой на записаните инфектирани в Южна Корея до момента е 31 004, а на смъртните случаи – 509.

Правителството към този момент реши от на следващия ден да затегне в допълнение ограниченията за обществено разграничаване в столицата Сеул и прилежащите региони, където живее към половината от близо 52-милионното население на страната.

Те бяха въведени в първичния си, по-облекчен тип, още преди три дни поради националния изпит за банкет в университетите, плануван за 3 декември.

Затегнатите ограничения плануват от вторник затваряне на питейни заведения и нощни клубове, ограничавания за религиозни сбирки и броя на посетителите в заведения за хранене и кафенета.

" Ако не успеем да прекъснем веригите на инфекциите, всичките ни старания за битка с пандемията и за лечение на заболелите могат да се окажат безрезултатни ", сподели през днешния ден заместник-здравният министър Кан До-те.

Някои специалисти упрекват управляващите, че са закъснели със стягането на ограниченията, макар че са били достигнати индикаторите, оповестени още по-рано от управляващите, за налагането на по-строги ограничавания.

Властите на Сеул оповестиха през днешния ден, че настрана от новите ограничения ще вкарат възбрана върху събирането на 10 и повече хора и ще спрат нощния публичен превоз, с цел да се сведе до най-малко придвижването на жителите на столицата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР