Снимка: ПетелДве пловдивски фирми са обявени в несъстоятелност това лято,

...
Снимка: ПетелДве пловдивски фирми са обявени в несъстоятелност това лято,
Коментари Харесай

Държавата фалира две фирми в Пловдив, не плащали заплати

Снимка: Петел

Две пловдивски компании са оповестени в неплатежоспособност това лято, тъй като не са плащали заплати на чиновниците си, оповестява.

 

Инициативата за крайната мярка е била на Главна дирекция Инспекция по труда /ГДИТ/. Според Търговския закон ГДИТ може да изиска оповестяването на едно сдружение в неплатежоспособност, в случай че повече от два месеца не е изплащало трудовите хонорари към минимум 1/3 от списъчния състав. От началото на годината на това съображение ГДИТ е поискала такова произвеждане за общо 23 компании от цяла България.

Едната от пловдивските компании - " РВ Груп " ЕООД, е била тествана от инспекторите през април предходната година. Тогава те открили, че има забавени заплати на част от личния състав. Двама от чиновници са работили, без да получат нито една стотинка за интервал от шест месеца - от септември 2018 до февруари 2019 година, а им се е полагало надлежно 1750 и 1800 лв.. Други двама пък отчасти не са получавали надника си. Видно от ведомостите, заплатите са били начислявани, само че не са били давани на чиновниците.

През оня интервал наетите са били в началото 6 души, като през септември и октомври 2018 година хонорари са получавали единствено половината. В идващите месеци личният състав е бил понижен, само че порочната процедура по този начин и не спряла. Инспекцията по труда дала едномесечен период работодателят да изплати дължимото, тогавашният шеф подписал протокола, само че нищо не последвало. Това обаче надалеч не е единственият дълг на компанията - тя има над 360 хиляди лв. обществени отговорности и запори на банковите сметки от три разнообразни банки. Запориран е бил даже 19-годишен " Крайслер Круизер ", който след това е бил продаден, излиза наяве от решение на Окръжния съд.

По същия параграф е почнала процедура по неплатежоспособност и за пловдивската „ Арда 14 “ ЕООД, чийто предмет на активност, съгласно данните в Търговския указател, е превоз и логистика. Фирмата е микро, като през другите месеци наетите са били двама или трима, а даването на заплати - спорадично. Един от чиновниците чака близо 2000 лв. за труда си от началото на 2019-а. Фирмата също е с доста борчове - над 340 000 лв..

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР