Снимка: Петел, архивСкоро след като достигнали гръцкия остров Лесбос, група

...
Снимка: Петел, архивСкоро след като достигнали гръцкия остров Лесбос, група
Коментари Харесай

Мигранти обвиняват Гърция, че ги връща обратно в морето

Снимка: Петел, списък

Скоро откакто достигнали гръцкия остров Лесбос, група афганистански мигранти описват, че техните очаквания за нов живот в Европа били попарени от гръцките управляващи, които ги събрали, държали се неприятно с тях, качили ги на избавителен сал и ги изоставили в морето, осведоми Асошиейтед прес.

Журналисти от АП, пътували с патрулна лодка на турската брегова защита, са прибрали 37 мигранти, в това число 18 деца, от два избавителни сала в Егейско море на 12 септември. Други две медийни организации, които са взели участие в сходни проведени от турското държавно управление пътувания същата седмица, са станали очевидци на сходни подиуми, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция. 

" Те взеха телефоните ни и споделиха, че ще пристигна рейс и ще ни води в лагера ", споделя на турски език Омид Хусаин Набизада. " Но ни качиха на транспортен съд. Оставиха ни във водата по доста неприятен метод на тези лодки ", споделя той.

Турция, която е приела близо 4 милиона бежанци, упреква Гърция, че всеобщо връща мигранти в нарушаване на интернационалното право, като ги лишава от достъп до процедурата по даване на леговище. Турция упреква също по този начин Европейски Съюз, че си затваря очите за това крещящо нарушаване на човешките права.

Турската брегова защита твърди, че единствено този месец е избавила над 300 мигранти, " избутани в турски води от гръцки детайли ". Международни филантропични организации приканват за следствие на тези изказвания.

Гърция, която се намира на югоизточната граница на Европейски Съюз и понася бремето на миграционния поток от Турция, отхвърля обвиняванията и твърди, че Анкара предизвиква мигрантите.

През март Турция извърши опасността си да изпрати мигрантите в Европа, като съобщи, че границите й с Европейски Съюз са отворени. В рамките на евентуално проведена от държавното управление акция хиляди се насочиха към гръцката граница, което докара до подиуми на безпорядък и принуждение. Границата на Турция с членката на Европейски Съюз България като цяло не бе наранена. Гърция тогава затвори границата си и замрази за месец процедурата по даване на леговище, напомня организацията.

Гръцката брегова защита твърди, че турската брегова защита постоянно ескортира лодките с мигранти до Гърция и даде видеозаписи в поддръжка на това. Атина показва, че според съглашението за прекъсване на миграцията от 2016 година сред Европейски Съюз и Турция, Анкара има задължението да стопира хората да пробват да влязат незаконно в Гърция.

Говорителят на гръцката брегова защита лейтенант Николаос Кокалас сподели, че патрулите постоянно засичат лодки с мигранти, опитващи се да влязат нелегално в Гърция, и " измежду тях доста пъти има надуваеми салове, като описаните от Асошиейтед прес ".

Спасителните салове са общоприетоо съоръжение за моторните лодки, което се употребява, в случай че пасажерите би трябвало да изоставен плавателния съд. Обикновено саловете нямат мотори или уреди за ръководство, разяснява АП.

Говорителят на гръцката брегова защита уточни пред организацията, че в множеството случаи турската брегова защита съпровожда или следи лодките с мигранти.

От десетилетия Гърция и Турция имат остри различия по териториални въпроси, а претендентите за леговище се озовават в клопката на геополитически спор, отбелязва Асошиейтед прес. Напрежението сред двете страни набъбна трагично това лято поради морските граници в Източното Средиземноморие.. И двете страни изпратиха в региона военни кораби, откакто Турция изпрати изследователски транспортен съд във води, за които Гърция и Кипър споделят, че имат изключителни стопански права. Лидерите на Европейски Съюз разискват допустимо налагане на наказания на Турция поради дейностите й в Източното Средиземноморие. Турция повтори опасността си да изпрати мигрантите в Европейски Съюз, в случай че й бъдат наложени наказания, отбелязва АП.

Постоянните обвинявания в отбиване на мигранти са единствено следващата демонстрация на напрежението сред Гърция и Турция, показва организацията.

Хюман райтс уоч упрекна Гърция, че връща мигранти по суша и море, базирайки се на диалози с претенденти за леговище. Други правозащитни и бежански организации, в това число организацията на Организация на обединените нации за бежанците, неведнъж са призовавали Гърция да проверява тези изказвания.

По-рано този месец министърът на морския флот Янис Плакиотакис сподели, че гръцките управляващи са попречили на над 10 000 души да влязат по море в Гърция тази година. Министърът не сподели по какъв начин е станало това, показва АП.

Бившият министър за миграцията Йоанис Музалас изиска детайлности от настоящия министър Нотис Митаракис, като уточни, че наподобява става дума за нарушаване на гръцкото и интернационалното право. Музалас попита непосредствено дали държавното управление е наредило тези връщания.

Четиримата афганистански мигранти от избавителния сал, забелязан от публицисти на АП, споделят, че са достигнали Лесбос от западния турски окръг Чанаккале в нощта на 11 против 12 септември и са били хванати от гръцките управляващи денем. Един от тях - Набизада, сподели, че служител на реда го е блъснал, до момента в който го принуждавал да се качи на избавителния сал.

" Те не споделиха " това са деца, това са фамилии, това са дами ". Хората не се отнасят по този начин даже към животни. Гръцката полиция направи това с нас ", сподели 22-годишният мигрант, който е напуснал Кабул през 2017 година и е достигнал Турция през Иран, стремейки се към Европа.

Зохра Ализада на 14 година сподели, че полицията е взела телефоните и парите им, качила ги е на сал и изчезнала. Тя пътувала с родителите си и своите брат и сестра, откакто четири години фамилията живеело в Карс, Турция. Тя сподели, че мигрантите се обадили на турската брегова защита за помощ.

Асошиейтед прес не може да удостовери тези свидетелства от самостоятелен източник.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу засегна тематиката през август на конференция с немския му сътрудник. " Как потъващи лодки в средата на Егейско море или избутването им към Турция дават отговор на интернационалното право и универсалните полезности? ", попита Чавушоглу.

Гърция отхвърля обвиняванията в потапяне на лодки. Говорителят на гръцката брегова защита сподели, че службата е избавила 3150 мигранти при към 100 случая тази година.

Независима организация, основана в Норвегия, твърди, че е документирала минимум 50 случая на мигранти, качени на избавителни салове и оставени на произвола на ориста от март насам.

" Те не са се качили на тези избавителни салове по своя воля. Те са били принудени ", сподели Томи Олсен от организация, която следи пристиганията на мигранти и злоупотребите с човешки права в Егейско море. " Обикновено ти спасяваш хора от избавителни салове, а не ги качваш на тях и по-късно изоставяш ", сподели Олсен. Той добави, че неговата група няма информация за избавителните салове, видени от АП, само че е осведомен с изказвания за сходни случаи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР