Снимка: Петел, архивПредседателят на Асоциация на индустриалния капитал в България

...
Снимка: Петел, архивПредседателят на Асоциация на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

Васил Велев: 50-те лева за мегават час са крайно малка компенсация

Снимка: Петел, списък

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи пред Българска национална телевизия, че " компенсацията от 50 лева за мегаватчас, с която страната възнамерява да подкрепи бизнеса поради растящата цена на тока на свободния пазар, е извънредно незадоволителна ". Това разяснява в предаването по Българска национална телевизия " Говори в този момент ".

От работодателската организация упорстват за по-високи обезщетения. Според тях парите може да дойдат от свръхпечалбите от по-високата цена на електрическата енергия, насъбрани в енергийните държавни сдружения и бюджета. По калкулации на работодателите в някои държавни сдружения и фондове, а също и в бюджета има насъбрани към 2 милиарда лв. свръхпечалба от високата цена на тока.

Затова във вторник работодателите провеждат митинг, подсилен и от синдикатите, с искане за спомагателни ограничения против повишаването на електрическата енергия и още обезщетения за купувачите на ток на свободния пазар.

Подготвят общонационален митинг в София на 19 октомври поради високата цена на тока

В студиото на " Говори в този момент " президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов удостовери, че синдикатът се причислява към митинга на работодателите. Според него пари за обезщетения може да се вземат освен от облагите на държавните сдружения, само че и от частните компании, които вземат участие в търговията и също получават свръхпечалба от по-скъпия ток.

Президентът на КТ " Подкрепа " разяснява и казуса с плануваното затваряне на въглищните централи у нас. Според него в Плана за възобновяване и резистентност, който България показа на Европейската комисия, не е ясно написано какви мощности ще се построят, с цел да компенсират прекъсването на производството на електрическа енергия от въглищните ТЕЦ-ове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР