снимка: Петел, архивЕдин от великите цигулкови интерпретатори на нашето време

...
снимка: Петел, архивЕдин от великите цигулкови интерпретатори на нашето време
Коментари Харесай

Великият цигулар Найджъл Кенеди избра Варна за премиера на най-новата си творба

снимка: " Петел ", списък

Един от великите цигулкови интерпретатори на нашето време – виртуозът визионер Найджъл Кенеди избра Варна за международната премиера на своя Първи концерт за цигулка и оркестър. Събитието, което сигурно ще изненада музикалната общественост, ще бъде в границите на XVII Европейски музикален фестивал Варна и ще е грандиозният край на варненския пролетен фестивал, оповестиха уредниците.

На 22 май Найджъл Кенеди ще излезе на сцената на Зала „ Конгресна “ в Двореца на културата  спорта с оркестъра на Варненската опера в един концерт, напълно отдаден на великана на европейската музикална просвета Лудвиг ван Бетовен, чиято 250-годишнина честваме в този момент. Титаничната фигура на Бетовен – композиторът, който на границата сред класицизма и романтизма прекроява симфоничната музика и трансформира музикалния свят вечно, стои в центъра на този невероятен план. В него Кенеди ще направи своя интерпретаторски реверанс към един от кумирите си с осъществяване на Бетовеновия цигулков концерт - върхов шедьовър в този род и в цигулковото творчество за всички времена. Но това ще е единствено началото.

 

Голямата вест, обвързвана с английския виртуоз е, че Кенеди е избрал Варна за място на международната премиера на своята най-нова творба. Варненската аудитория е извънредно привилегирована - през годините тя имаше опцията да се допре до всички страни на разноликия гений на цигулковия подбудител – от топ шедьоврите на класическите създатели до джаз пиесите на Гершуин и до прелестните му лични творби като „ Магьосникът от Люблин “. Самият Кенеди признава, че се усеща откровено обичан в морския град и Варна е постоянно в сърцето му. Специално за годината, в която целият свят отбелязва 250 години от рождението на Бетовен, Кенеди написа своята най-нова творба, отдадена на безсмъртния композитор. Тя не е изпълнявана още и няма да бъде изпълнявана чак до 22 май, когато пътят й по международните подиуми ще тръгне от Варна.

 

„ По традиция отдаваме респект на огромните годишнини в музикалната история, свързани с бащите на европейската музика -  споделя шефът на Европейския музикален фестивал Мария Кондова. - Тази година формулата за респект към тази годишнина е изключително мощна, тъй като свързва един от титаните на композиторското изкуство  - Бетовен, с един извънреден тълковник на ХХ и ХХI век. Защото Найджъл Кенеди, който ни оказва достойнството да закрие фестивала тази година, освен ще интерпретира Бетовен, само че и ще показа с нас своя реверанс пред великия композитор с първия си авторски Концерт за цигулка и оркестър. Ние сме горди, че Найджъл Кенеди избра Варна за международната премиера на тази творба, въодушевена и отдадена на Бетовен. За Варна това е невероятна чест. “

 

Найджъл Кенеди продължава да бъде на върха на своята изключителна международна кариера. Започнал като изобретение на великия Йехуди Менухин, въодушевен от иконата Стефан Грапели и неистово предан на своята цигулка, той влиза в историята на актуалната интерпретация на класическата музика със своя неподчинявящ се на обичайните канони жанр на театрално наличие. Кенеди не крие пристрастията си, не цензурира изрече и облеклото си, не се преценява с разпоредбите на аристократичия бон звук. Провокацията е в кръвта му, която кипва и от китарните рифове на Джими Хендрикс, и от успехите на обичания му футболен тим Астън Вила. Кенеди се радва на любовта на публиката по целия свят, която го посреща постоянно като суперзвезда, той е и притежател на многочислени влиятелни музикални награди, измежду които премиите BRIT, ECHO и редица номинации за Grammy. Негови албуми с музика от Барока до наши дни стават платинени и златни, а последният му албум „ My World “ оглавява чартовете за класическа музика в Обединеното кралство.

Подробности за концерта във Варна търсете тук.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР