снимка Петел, архивАпелативен съд - Варна намали присъда за убийство

...
снимка Петел, архивАпелативен съд - Варна намали присъда за убийство
Коментари Харесай

Апелативен съд - Варна намали присъда за убийство от доживотен затвор на 20 години

снимка " Петел ", списък

Апелативен съд - Варна понижи присъда за ликвидиране от пожизнен затвор на отнемане от свобода за период от 20 години. По-тежката присъда беше постановена от Шуменския областен съд, с която е приета виновността на Юзджан Р. за това, че  на 16 против 17 септември 2018 година в шуменското село Вълнари съзнателно е умъртвил Рейхан М., като убийството е осъществено преднамерено, по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Това оповестиха от пресслужбата на въззивната инстенция.

Шуменският съд е наложил пожизнен затвор при специфичен режим. Уважени са били гражданските искове за неимуществени вреди на 7 родственици на жертвата в общ размер от 580 хиляди лева   

Подсъдимият апелира присъдата пред горната инстанция с искане за смяна на правната подготовка на действието и на размера на наказването. До смкчаване на наказването от Апелативен съд - Варна се стигна, откакто бяха регистрирани избрани обстоятелства по делото.

В нескончаем интервал убитията се възползвал от отсъствието на брачна половинка на свидетелка по делото и нощем влизал в спалнята й през прозореца. Въпреки нежеланието й осъществявал полов контакт с нея. Посещенията били съпроводени със опасност, че в случай че дамата се съпротивлява, ще каже на фамилията й, че срещите са по нейно предпочитание.

Свидетелката споделила за това с Юзджан, който пред нея отправил закани към неканения посетител. През септември 2018 година той също влезнал в дома ѝ с цел интимна връзка. А на 16-ти късно вечерта тя го уведомила за следващото посещаване на Рейхан.

21-годишният тогава Юзджан причакал мъжа и му нанесъл мощни удари с щанга, причинявайки гибелта му. След това пренесъл тялото в ненаселен парцел, направил опит да го разчлени и го запалил. Три дни по-късно отпътувал за Турция, откъдето бил екстрадиран.   

Пред правосъдния състав Юзджан изясни, че не е имал желание да убива другия мъж, а да го уплаши. Бил воден от предпочитание да отбрани дамата. Съдът обаче е на мнение, че последното е опровергано от личното му държание, сходно с това на убития. Негативна е оценката и за последвалото му държание: опитът за  заличаване на следите от закононарушението, последвалото укриване, довело до дълготрайно интернационално търсене.   

Настоящата инстанция заключи, че законът е бил прибавен погрешно от Шуменския областен съд във връзка с квалификацията на действието. За да е налице признакът „ изключително непосилен метод ” е належащо жертвата да е претърпяла изключителни премеждия. В случая мощните удари са довели до бързата гибел на жертвата. Убийството е лишено от предварителна подготовка и от тази позиция не може да бъде несъмнено като преднамерено. 
Затова Апелативният съд оправда подсъдимия Юзджан Р. по обвиняването в осъществяване на убийството преднамерено и по изключително непосилен метод. Настоящият състав реши, че на закононарушението подхожда наказване 20 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим. Присъдата на първата инстанция бе доказана в останалата част.  Решението на Апелативния съд предстои на обжалване пред Върховен касационен съд
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР