Снимка: pan.bg, архивНа 12 октомври 2018 г., по случай 59-та

...
Снимка: pan.bg, архивНа 12 октомври 2018 г., по случай 59-та
Коментари Харесай

В авиобаза „Чайка” се състоя военен ритуал за отбелязване на годишнината от създаването на Военноморското вертолетно формирование

Снимка: pan.bg, списък

На 12 октомври 2018 година, по случай 59-та годишнина от основаването на Военноморското вертолетно формирование, в Морската вертолетна авиобаза „ Чайка ” се състоя боен обред за отбелязване на годишнината.

Това оповестиха от пресцентъра на Военноморски сили . Строя на персоналния състав бе признат от заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев (на фотографията до президента Румен Радев).

На отличилите се военнослужещи и цивилни чиновници бяха връчени награди и с боен обред бяха поднесени венци и цветя на паметника на починалите при осъществяване на служебния си дълг летци от базата.

Гости на тържеството - командири на военни формирования от Военноморски сили, родственици и близки, доста ветерани служили в авиобазата – бяха поздравени от флотилен адмирал Георги Пенев и командира на военното формирование подполковник Спас Спасов и имаха опция да прегледат въоръжението и техниката. Условно историята на Военноморската авиация може да бъде разграничена на два интервала: първия – от 1917 година до края на 50-те години, свързван с потреблението на водосамолети, и втори подобен – с начало 14.10.1959 година, в който на въоръжение са военноморски вертолети. На днешния ден се означават 58 години от деня, в който със заповед № 0651 на Министъра на националната защита на Народна република България е образувана обособена противолодъчна ескадрила /ОПЛЕ/ в състав от три екипажа. От основаването на ескадрилата до 1978 година на въоръжение са вертолети Ми-4 и Ми-4М. В края на 1978 година е одобрен нов щат, включващ две звена Ми-14 и едно звено Ми-4. На 30.01.1979 година от Съюз на съветските социалистически републики са пребазирани в „ Чайка ” първите 4 бр. вертолети Ми-14 ПЛ. Започва усвояването на нови типове подготовки и още по–убедително се утвърждава престижа на ескадрилата във Военноморските сили. В началото на 80-те години е доставен и един Ка-25Ц неповторим със своите качества за оттатък хоризонтно целеуказване в полза на ударните ни сили. Ескадрилата заема полагащото й се място в редиците на Военноморските ни сили и затвърждава престижа си изпълнявайки необятен кръг от задания. Апогеят в развиването на Военноморската авиация е в края на 80-те и началото на 90-те години - 11 вертолета от три вида Ми-14 ПЛ, Ми-14 БТ и Ка-25Ц на щат, забележителен % на изправна техника и необятен кръг от изпълнявани задания. Следват сложни години за Военноморската авиация. На 9 октомври 2011г. в авиобаза „ Чайка ” с церемониален обред е признат първия вертолет AS 565 MB “Panther ” в състава на Военноморските сили. Веднага по-късно постъпват още два.

До средата на 2012 година целият летателен и инженерно-технически състав е позволен до употреба на вертолетите Panther. След извършено образование по спешно – избавителни интервенции екипажите на вертолетите AS 565 MB “Panther бяха сертифицирани от подготвителния център на „ Eurocopter ”. От 1 август 2012 година, същите носят непрекъснато дежурство за присъединяване в интервенции по търсене и избавяне и оказване на помощ: за избавяне човешки живот на море, на бедстващи кораби, плавателни средства и летателни апарати. Задачите по време на дежурството включват и оказване на помощ и подпомагане на държавната и локална власт, институции и организации при естествени бедствия, произшествия и промишлени повреди на територията на Варненска, Бургаска, Добричка, Шуменска, Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка области. Морските летци приключиха усвояването и на бордовото артилерийско въоръжение, като организираха сполучливи стрелби по морска цел. Напълно са усвоени опциите за аварийно-спасителни интервенции, поддръжка на специфичните сили, оказване поддръжка на патрулните сили и осъществяване на здравна евакуация от плаващи средства на море.

Източник: Фокус

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР