Снимка, открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, предизвика

...
Снимка, открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, предизвика
Коментари Харесай

Малко известна снимка на Левски припомни годините му като учител във Войнягово

 Снимка Снимка, открита инцидентно в читалището на карловското село Войнягово, провокира доста безредици и мнения с догатката, че на нея е запаметен обликът на Апостола на свободата.

Откритието е направено от младежи от сдружението " Фабрика за хрумвания ".

Известно е, че от 1864 до 1866 година Васил Левски е бил преподавател в село Войнягово. Там е основал първото взаимно учебно заведение с възпитаници от друга възраст.

Оригиналната му постройка до селската черква " Свети Димитрий Солунски " е била разрушена, само че в този момент на нейно място е построена нова, в която се обитават читалището и музейната колекция за историята на селото. 

Тази фотография от към 30 години е в училището-музей на Левски – описа в ефира на Радио София ръководителят на читалището Цонка Дамянова . – Даниел Йорданов от „ Резиденция баба “ я преснима и популяризира. Далѝ фотографията е в действителност на Левски или на негов роднина може да кажат единствено експертите. Според нас е на Васил Левски. Който желае и може – да откри.
Имаме още фотоси на негови възпитаници, както и на хазайката му – баба Ивана. Могат да се видят и чинове от това време, остарели книги, одърът, на който е спал…

Навремето, когато Левски идва в селото, сред него и една от персоналните моми – Йова, пламва обич. Дали са си дума, че когато пристигна свободата, Левски ще се върне във Войнягово и ще направи Йова учителка…
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР