Снимка от посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Китай

...
Снимка от посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Китай
Коментари Харесай

Гърция блокира становище на ЕС за човешките права в Китай

Снимка от визитата на гръцкия министър председател Алексис Ципрас в Китай предишния месец.

Гърция е блокирала мнение на Европейския съюз в Организация на обединените нации, критикуващо положението на правата на индивида в Китай, оповестиха " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция.

Гръцкото външно министерство заяви публично, че Атина блокира мнението, определяйки го като " неконструктивна рецензия на Китай ", и означи, че обособени договаряния на Европейски Съюз с Китай отвън Организация на обединените нации са по-добър метод за полемики.

" Позицията на Гърция е, че непродуктивна и в доста случаи изборна рецензия против избрани страни не улеснява насърчаването на човешките права в тези страни, нито пък развива връзките им с Европейски Съюз ", сподели представител на гръцкото външно министерство. Европейски дипломати обаче се притесняват, че с дейностите си Атина подкопава опитите на Брюксел да се опълчи на практиките в Китай против деятели и дисиденти.

Представяно три пъти годишно, мнението дава на Европейски Съюз опция да изтъкне злоупотреби от страни по целия свят по въпроси, които други страни не желаят да повдигат. Съюзът трябваше да показа мнението си предходната седмица в Съвета за човешки права на Организация на обединените нации в Женева, само че не съумя да получи нужното утвърждение от всички 28 страни членки. Според организациите " Амнести интернешънъл " и " Хюман райтс уоч " за пръв път Европейски Съюз не съумява да показа мнението си в най-висшия орган на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Миналата година китайският колос " Коско " закупи 51% дял в пристанището на Пирея, най-голямото в Гърция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР