Снимка: Oлег Попов, Investor Media GroupТрябва ли на България да

...
Снимка: Oлег Попов, Investor Media GroupТрябва ли на България да
Коментари Харесай

Инвестор.бг: Искаме евро, Брюксел се дърпа! Става ли Европа мащеха за нас?

Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Трябва ли на България да ѝ бъде разрешено да се причисли към еврозоната и Банковия съюз? Това е въпросът, който европейските политици обмислят през актуалното лято.

На доктрина, несъмнено, България освен има правото да се причисли към двата механизма, само че и е правно задължена да го направи според изискванията приемането ѝ в Европейския съюз.

На процедура, отговорът на европейските водачи през юни беше лишен от позитивизъм, предава Investor.bg, базирайки се на информация на Euromoney.

Макар кардинално да се съгласиха с настояването, приемането на България беше отсрочено оптимално напред във времето, подлагайки страната на интервала за оценка от най-малко една година, преди страната да премине към единната европейска валута.  

Опасенията на европейските водачи не са свързани с макроикономическата позиция на България.

Страната с лекост извършва Маастрихтските критерии. Това, от което европолитиците не са изключително удовлетворени от България, са ниските приходи, вкоренената корупция в другите сфери и неналичието на единност в банковия бранш.

На пръв взор сходна мярка наподобява рационална - българските институции остават слаби, а ръководството е също толкоз несигурно.

Опасенията към стабилността на банков бранш също не са безпочвени. Изминаха единствено четири години от колапса на четвъртата по величина банка в страната – Корпоративна комерсиална банка (КТБ), което разкри огромни пропуски в ръководството и надзора. В резултат на това обвинявания бяха повдигнати против двама някогашни банкови управници, дружно с главния акционер, десетина банкови чиновници и двама локални инспектори.

Колкото и зле да наподобява това, въпреки българският банков бранш има своите проблеми, няма причина да чакаме систематична рецесия.

Почти всички най-големи национални банки са част от западни организации, в това число и водачът от предходната година UniCredit Bulbank. Вторият по величина заемодател в България - банка ДСК, е владеене на унгарската OTP Bank. Най-голямата локална банка е Първа капиталова банка (FIBank), която е класирана четвърта по общи активи и има депозитна база от 4,4 милиарда $ (7,4 милиарда лева).

От това може да се направи изводът, че даже и да се появи нещо отрицателно в границите на българския банков бранш, то надали ще засегне по някакъв метод останалите страни, написа Euromoney.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР