Снимка: OFFNews Общият показател на бизнес климата в България през

...
Снимка: OFFNews Общият показател на бизнес климата в България през
Коментари Харесай

НСИ предупреждава: Бизнес климатът ни се влошава

Снимка: OFFNews
Общият индикатор на бизнес климата в България през октомври се намалява с 1.4 пункта по отношение на септември, демонстрират данни от анкетата на Националния статистически институт (НСИ), написа OFFNews.

Причините за това са по-неблагоприятната обстановка в индустрията, строителството и търговията на дребно.

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ понижава с 1 пункт, което се дължи на по-умерените оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Отчитат се и намалени упования за износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца.

През октомври междинното натоварване на мощностите понижава с 0.6 пункта спрямо юли и доближава 76.3%.

Дейността лимитират несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ.

 
По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През октомври съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ спада с 3.9 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Бизнесът чака понижение на новите поръчки, което съгласно тях ще докара и до известно намаление на активността в кратковременен проект.

Недостигът на работна мощ продължава да е най-сериозната спънка за развиването на бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора.

Преобладаващите упования са цените да останат без смяна през идващите три месеца.

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ понижава с 2.3 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца се утежняват.

Най-сериозните усложнения за активността остават свързани с конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

Голяма част от търговците чакат цените да се запазят през идващото тримесечие.

През октомври съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ нараства с 0.9 пункта вследствие на по-благоприятните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Очакванията им по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца обаче са по-резервирани.

Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да лимитират в най-голяма степен активността на предприятията.

Очаква се известно покачване на продажните цени.
  

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР