Снимка: Община Бургас Продължава издирването на изчезналата възрастна жена при

...
Снимка: Община Бургас Продължава издирването на изчезналата възрастна жена при
Коментари Харесай

Продължава издирването на изчезналата жена в Бургаско


Снимка: Община Бургас

Продължава издирването на изчезналата стара жена при наводненията в бургаското село Черни връх. Засега управляващите не оповестяват за нови жертви на бедствието.

Както е известно при наводненията в Бургаско починаха трима души – две дами и един мъж от селата Полски извор, Ливада и Равнец в община Камено. Затова там е разгласен ден на печал в четвъртък.

Жандармерията е охранявала потърпевшия регион през миналата нощ, като на място са били и дежурни аварийно-спасителни екипи. Социалните служби започнаха да раздават и еднократни помощи от 327 лв., като в четвъртък е ред точно на Камено.

По думите на бургаския кмет Димитър Николов пред Българска национална телевизия с приоритет ще бъдат хората, които имат единствено един дом и той е потърпевш при бедствието. Вече е подготвен лист със строителни материали и унищожена бяла техника, за чието възобновяване Николов ще подпише докладна. Продължава и описването на вредите.

Според районния министър Николай Нанков във фонда за подкрепяне при бедствия има запас от 2 млн. лв.. Освен за помощи на хората от него ще бъдат взети средства и за възобновяване а разрушените третокласни пътища. Той добави, че към този момент е обособена краткотрайна площадка за депониране на битовите боклуци на осем общини, откакто районното хранилище също беше залято с вода.

„ Язовир Камчия е на 18% свободен размер. Изпускаме двата други язовира “, сподели още Нанков. В Бургаско седем каскадни язовира са със скъсани стени, само че съгласно управляващите те не могат да причинят приливна вълна и на пътя им няма обитаеми места.

Според Димитър Николов пък всички язовири в общината са били изпразнени, а деретата – почистени преди зимния сезон и прикани да не се спекулира с тематиката преди прокуратурата да завърши следствието си. Бургаският кмет напомни, че при прогноза за превалявания от 50-60 л на кв. м, предните дни тук-там паднаха по над 200 л.

Николов заяви още, че през последната нощ са получени 117 сигнала от бедстващи хора, а в 25 къщи е изпомпвана вода. Детската градина в Равнец ще остане затворена и четвъртък, само че учебните заведения и в селото, както и в Горно Езерово ще проведат занятията си.

Екологичният министър Нено Димов осведоми, че пречиствателната станция в Горно Езерово не работи, а о мотив залятото хранилище за битови боклуци посочи, че няма изливания отвън територията на сметището.

„ Депото ще престане да работи до изчистване на тези проблеми. Имаме четири разновидността, които ще обсъдим с кметовете за спешната обстановка къде да се депонират краткотрайно отпадъците. Пречиствателната станция в Горно Езерово също е спряла да работи. Чака се да се оттече водата. Няма риск нито за филтриране на водата, нито за депото “, добави Димов.

На 23 ноември следва да се организира междуведомствен съвет, който ще разисква по какъв начин да се понижи рискът от бедствия. Освн това на него ще стане ясно и дали са изпълнени всички наставления, дадени още преди месец на притежателите на язовири в района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР