Снимка: НПСДНародна партия свобода и достойнство категорично осъжда опита за

...
Снимка: НПСДНародна партия свобода и достойнство категорично осъжда опита за
Коментари Харесай

От НПСД също скочиха срещу учебниците по история за 10-и клас

Снимка: НПСД

Народна партия независимост и достолепие изрично осъжда опита за манипулативно и преднамерено показване на Комунистическия режим в новоиздадените учебниците по история за 10-и клас, написа novini.bg.

Това се споделя в декларация от партия НПСД по повод темата за новите учебници по история за 10-ти клас. Публикуваме деклрацията без редакторска интервенция:

" Благодарение на постигнатите триумфи от Фондация „ Истина и памет “, през 2018 година, МОН одобри нова образователна стратегия, в която интервалът 1944-1989 година да се преглежда в независим раздел с нови познания и термини. Днес виждаме, че насладата ни през 2018 година е била преждевременна. Макар, че видимо са спазени критериите на новата стратегия, обстоятелствата са показани извънредно преднамерено. Липсват или са изопачени основни закононарушения на режима, които биха дали доста по-пълна визия за нещастието, която претърпява българското общество под ботуша на Българска комунистическа партия. Единственото изпитание, което са положили множеството създатели, е да опаковат един незаконен тоталитарен режим и да го показват, като част от естественото развиване на България. Дори не се загатва за ролята на Държавна сигурност, която е основен фактор, с цел да може да се разбере по какъв начин е работила репресивната машина. Не се приказва и за жертвите, незабавно след 9.IX.1944 година - създателите са приели, че такива няма. Пропуснати са и трите банкрута, които най-ясно разкриват несъстоятелността на комунистическата стопанска система.

Асимилацията на българските жители – етнически турци, помаци и роми, която се води с бюрократична поредност през 60-те, 70-те и 80-те години, е сведена до незадълбочено споменаване на по този начин наречения „ Възродителен развой “ и е вкарана в границите от 1985 до 1989 година, което е безусловно погрешно. Но даже и това мимолетно споменаване е в комфортен подтекст, който изяснява „ Възродителния развой “ с „ намаляването на българите, повишаване броя на българските турци и несекващата пропаганда на Турция, че те са нейни „ сънародници “… “

Длъжни сме да установяваме, че вместо стремежи позитивен резултат от включване на комунизма в образователната стратегия за 10 клас, виждаме единствено реваншизъм и откровена подигравка с жертвите на незаконния комунистически режим, които освен не получиха правораздаване, а са длъжни да оказват помощ на децата и внуците си да учат „ че Тодор Живков се е грижил за народа “.

Не можем да допуснем следващия опит на наследниците на незаконния комунистически режим, да деформират мисленето, усещанията и ценностната система на децата ни, тъй като те са бъдещето на България.

Всичко това се случва откакто през 2000 година Народното събрание одобри умишлен „ Законът за оповестяване комунистическия режим в България за незаконен “, а през 2009 година одобри „ Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани “, в която законодателният орган на Република България афишира, че „ Прогонването на над 360 000 български жители от турски генезис през 1989 година за форма на етническо пречистване, осъществено от тоталитарния режим. “

Категорично поддържаме петицията на фондация „ Истина и памет “, и призоваваме всички демократично мислещи хора, които милеят за бъдещето на България също да я поддържат.

Озадачаващо е мълчанието на огромните политически партии. Очакваме да забележим, реакцията на Движение за права и свободи, която действително е съуправляваща пария (в сянка) в ръководещата коалиция. Дали ще се решат да излязат с изрично мнение по въпроса или ще продължат да се занимават с придобиването на ТЕЦ-ове, и популистки оферти за свалянето на дотациите на партиите на 0 лв.. Може би, ще чуем фронтмена им Делян Пеевски да изрази позиция по този въпрос. Надяваме се и ГЕРБ да заявят позиция по този проблем, тъй като той е от голямо публично значение за бъдещето страната ни.

Обръщаме се към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с искане да предприеме нужните ограничения за преразглеждане на опитите за премълчаване на основни обстоятелства и събития от българската история в интервала 1944-1989 година

Обръщаме се и към всички репресирани и претърпели тоталитарния режим в България, където и да се намират, в България, Германия, Съединени американски щати и други, както и към сдруженията на изселниците ни в Турция, дано всички да се включим в петицията на Фондация „ Истина и памет “ като национална идея. Когато става въпрос за образуването на мирогледа и идеалите на децата ни, не може да има партийни бариери, можем да кажем единствено – Комунистическият режим е незаконен ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР