Снимка: Novini.bgОбединихме се около позицията, че ескалация на кризата в

...
Снимка: Novini.bgОбединихме се около позицията, че ескалация на кризата в
Коментари Харесай

КСНС при президента Радев обяви 4 незабавни мерки в държавата заради кризата в Близкия изток

Снимка: Novini.bg

Обединихме се към позицията, че ескалация на рецесията в Близкия Изток заплашва мира освен в районен, само че и в световен мащаб. Съветът смята, че страните би трябвало да заобикалят всевъзможни дейности, водещи към ескалация, като положат старания за осъществяване на ефикасен разговор и намиране на кротичък излаз от обстановката с дипломатически средства.

Това сподели президентът Румен Радев в изказване след свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност във връзка със създалото се напрежение сред Съединени американски щати и Иран. 

„ КСНС разиска развиването на ситуацията в района на Близкия Изток и произлизащите от него среда на сигурност, евентуални опасности и закани за България.В актуалния глобализиран и взаимносвързан свят всеки акт на принуждение и експанзия има капацитет да провокира последствия с непредвиди темперамент и мащаб. КСНС изрази угриженост по отношение на развиването на обстановката в Ирак и района, като регистрира потребността от незабавна деескалация на ситуацията “, посочи той, представен от Фокус.

Заплаха има за всички страни в света, когато има световен спор като този в Близкия изток. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след приключването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Според министър-председателя този КСНС е бил елементарен, тъй като позициите и отчетите са били признати с единогласие:

„ Обединихме се към общ текст – оптималната зоркост, внимание. Най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси дълготраен мир в района “, сподели Борисов, представен от БНР.

След съвещанието страната ни излиза с 4 рекомендации: да се поддържа национална позиция с акцент нужда от деескалация на напрежението, която да бъде поредно отстоявана.

Второ: службите за сигурност да реализират непрекъснат мониторинг на обстановката и да проучват всички процеси с риск за опасност на националната сигурност.

Трето: Министерство на външните работи да поддържа контакт непрекъснат с българските жители и да подсигурява тяхната сигурност.

Четвърто: Министерство на защитата да предприеме ограничения за обезпечаване на сигурността на български военнослужещи, участващи в задачи и интервенции зад граница.

При смяна на ситуацията ще бъдат взети спомагателни ограничения за отбрана на популацията и обектите от сериозната инфраструктура на страната.

По думите на Радев Съединени американски щати и Иран би трябвало да запазят и договореностите си по Иранското нуклеарно съглашение.

В срещата взеха присъединяване министър-председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, водачите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев, водачът на Вътрешна македонска революционна организация и министър на защитата Красимир Каракачанов, вицепремиерът министър на външните работи Екатерина Захариева и други

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР