Снимка: “Нова ВарнаВместо да почистят, боядисаха красивата каменна облицовка на

...
Снимка: “Нова ВарнаВместо да почистят, боядисаха красивата каменна облицовка на
Коментари Харесай

Абсурд: Боядисаха каменната облицовка на подлезите във Варна с фасаген

Снимка: “Нова Варна ”

Вместо да почистят, боядисаха красивата каменна обшивка на подлеза при спирка “Дубровник ” на бул. “Левски ”, видя “Нова Варна ”. Същата е ориста и на подлезите на улиците “Царевец ” и “Подвис ” под бул. “Левски ”.

Подлезите там бяха облицовни с хубав балчишки камък, който е поставян преди години, написа “Нова Варна ” .

При ремонтите действия, които се правят по план “Интегриран градски превоз ” някой е решил, че е добра концепция балчишкият камък да се боядиса.

“Що за нелепост е това! Все едно да имаш скъпа обшивка от вида на мрамор и да и метнеш от горната страна един фасаген! Думи нямам! ”, разясняват варненци в обществените мрежи.

Ремонтът се прави от „ ДЗЗД Варна Булеварди 2017 “, в което влизат компаниите „ Пътища и мостове “ ЕООД „ Пътно строителство “ АД и „ Инжконсултпроект “ ООД.

Съгласно утвърждения план, по част „ Архитектура “, следва разчистване на стени подлези; нов парапет по стени и бордове; доставка и монтаж на платформи за инвалидни колички. Не се загатва за боядисване.

Христина Костадинова, началник на план “ИТГ – втора фаза ” сподели за “Нова Варна ”, че стените на подлеза на ул. “Дубровник ” са облицовани с балчишки камък, като през годините е била осъществявана поддръжка с багра върху тях. “В момента бе изработен опит за механично унищожаване на вандалски надписи, които бяха зацапали стените, за жалост обаче опитът бе несполучлив. Заради това бе осъществена обработка с фасаген, с цвят на “балчишки камък ”, за възобновяване на първичната визия на обекта ”.Проверка на медията ни откри, че външните стени в никакъв случай не са били боядисвани, обработвани са единствено тъмните подземни елементи. Снимка: “Нова Варна ” В отговор на заложени от медията ни въпроси, изпълнителят на ремонта изпрати следната информация: “Поддръжката на стените на подлеза посредством обработката им с багра е реализирана освен за подземната част, а и за външните стени, което може да се види и в сегашния миг. Изпробвани са неведнъж разнообразни механични способи за разчистване, включително пясъкоструене и хидробластиране, които са несполучливи, заради структурата на камъка и проникването на графитите в дълбочина. Опитът демонстрира, че графитите, множеството от които в тази ситуация са с непристойно наличие, не могат да бъдат отстранени по различен метод. Не по този начин стои въпросът, примерно с подлеза до сп “Дубровник ”, където графитите са произведение на уличното изкуство, заради което е взето решение да не се третират по никакъв метод.В последна сметка всички стени бяха боядисани с фасаген. Снимка: “Нова Варна ”Мозайката, с която е облепен подлеза при базар “Левски ” също е оцветен.

Специалисти по поддържане на каменни повърхности разясниха за “Нова Варна ”, че е неприемливо да се боядисва повърхността на естествения камък, тъй като минимум трайността на интервенцията е неразбираема. “Все едно да боядисваш наслойка ”, описаха от частна компания.

“Боядисване вместо разчистване на балчишки камък е по-лесно и по-евтино от почистването му. Няма метод облицовката да падне при пясъкоструене, нито да остане непочистена. Просто ще отнеме повече старания ”, споделиха експерти.

Между 10-15 лева за квадратен е цената за разчистване с пясъкоструйка.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР