Снимка Нова твНова телевизия е прекратила в петък договорите на

...
Снимка Нова твНова телевизия е прекратила в петък договорите на
Коментари Харесай

Свободна Европа: Нова телевизия освободи Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Снимка Нова тв

Нова телевизия е прекратила в петък договорите на проверяващите публицисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, научи Свободна Европа . Те потвърдиха информацията, само че отхвърлиха коментар.

До прекратените контракти се стигна откакто при започване на месеца стана известно, че новото управление на медията е сложило пред избор Бенатова, Шикерова и Марин Николов (който е в отпуск). В края на май тримата са били извикани на диалог, на който са им предложили промяна на трудовите взаимоотношения.

Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови контракти, а като свободни създатели, сътрудници на малкия екран. Аргументът, употребен от медията е, че по този метод се усъвършенстват разноски, а и по този начин проверяващите публицисти „ ще имат повече независимост да работят “.

По създание обаче новите условия на така наречен цивилен контракти не просто не дават независимост на публицистите, а вкарват наказания за тях, в случай че да вземем за пример откажат да създадат „ тематика, поръчана им от медията “.

През април " Адванс медиа груп " на братята Кирил и Георги Домусчиеви и MTG завършиха продажбата на " Нова Броудкастинг груп ". Акциите, представляващи 100% от капитала на сдружението, бяха трансферирани на купувача. Сделката беше утвърдена и от Комисията за защита на конкуренцията, а ръководител на съвета на шефовете на " Нова Броудкастинг груп " стана Георги Домусчиев.

За изпълнителни шефове на компанията бяха назначени досегашните прокуристи Вяра Анкова и Николай Андреев. Свободна Европа потърси за коментар Вяра Анкова, само че тя не отговори на позвъняванията.

" Нова Броудкастинг груп " АД има най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото ѝ влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до към 75% от хората, употребяващи интернет в България.

След промяната на собствеността публицистите в Нова телевизия започнаха да приказват импровизирано за цензура. Впоследствие част от тях обясниха протичащото се и с имената си. Първи това направиха спортните публицисти от уеб страницата „ Гонг.бг “, които се оплакаха от „ външна интервенция “ в публицистичната им политика.

След това Христо Христов, който държи 3% от капитала на " Нетинфо ", разгласи в профила си във Facebook, че вижда " засилена интервенция в редакторската политика на уеб страниците " Гонг ", " Вести " и " Дарикнюз ".

Преди два дни с решение на Съвета на шефовете на " Нетинфо " Христо Христов бе освободен от позицията изпълнителен шеф. Нова телевизия към този момент напуснаха редица публицисти и продуценти, измежду които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР