Снимка: НБУКритичността означава да се подлагат на съмнение всички твърдения,

...
Снимка: НБУКритичността означава да се подлагат на съмнение всички твърдения,
Коментари Харесай

Проф. Димитър Вацов по БНР: Само тесен кръг от олигарси има достъп до пари от ЕС и обществени поръчки. Затова критичните журналисти бяха отстранени

Снимка: Нов български университет

„ Критичността значи да се подлагат на подозрение всички изказвания, които не са доказани. Критиката допуска всичко, което ни се сервира като информация, да бъде подлагано на деликатна инспекция, преди да го приемем на доверие. И за жалост тази функционалност все по-рядко се извършва от българските медии заради ред аргументи. Едната е неналичието на финансова автономност ". Защо изчезна критичността в медийния и обществения спор, разяснява проф. Димитър Вацов, мъдрец и културолог, в „ Мрежата “ по стратегия „ Христо Ботев “ на БНР:

" Критичността изчезна, тъй като България е дребен пазар, рекламодателите също са малко. Големите рекламодатели се насочиха към националните малките екрани и обществените мрежи, което оголва медиите като финансиране откъм пазар. Друг вид са проблемите с политическото преодоляване на общественото пространство с публичните медии. Като би трябвало да кажа, че Националното радио към момента поддържа своите оазиси на сдържаност. “ 

Дезинформация вместо агитация

„ Дезинформацията допуска същите неща като пропагандата, т.е. целеустремено подаване на лъжлива информация с търсене на някаква съответна цел. Само че, за разлика от класическата агитация от времето на Студената война, сегашната агитация не се организира от един единствен артист, държавни артисти или блокове. Сега всяка страна може да организира агитация, само че по-страшно – може да бъде провеждана от всяка една медия или бизнес кръг. И ние виждаме едно парцелиране на медийното поле, при което разнообразни артисти употребяват клишетата на популизма през днешния ден за разнообразни, най-често частни цели.

От една страна, това са разнообразни геополитически артисти,  клишетата на популизма се употребяват и от Путин, и от Ердоган, и от Орбан, само че и от Тръмп. В същото време обаче не са единствено те. Защото, когато вършим проучвания на медийната среда в България, откриваме същите клишетата на националпопулизма – същото туптене по гърдите, какъв брой сме готини и по какъв начин би трябвало да сме суверенни, какъв брой Европа умира, какъв брой Западът е неприятен, а Русия се въздига. Когато проверим кои са носителите на този роман, се оказва, че тези разкази се организират в разнообразни медии, с разнообразни притежатели и те биват прилагани за дискредитиране на напълно съответни политически и стопански съперници. Тоест локалните олигарси употребяват разнообразни форми на дезинформация и на актуалния популизъм напълно за своите частни цели. “ – счита проф. Вацов.

Война сред медиите в България

„ В България ние нямаме тъкмо директна олигархична война сред разнообразни олигарси в медиите, а имаме едно характерно слепване на разнообразни олигархични ползи с ръководството. Конструкцията на войната сред медиите на Делян Пеевски и Иво Поркопиев беше основана от медиите на Делян Пеевски, по време и малко след летните митинги от 2013 година. Тя беше основана редом с проведените по този начин наречени " контрапротести " по това време. Тогава стартира и първият напън върху медиите. Даже освен върху тези, които бяха директна благосъстоятелност на Пеевски, а и върху тези, които стояха малко настрана – като „ Труд “, „ 24 часа “ и други сходни. Където полека-лека стартира напън за политическо преодоляване гласа на митинга с опълчване и основаване на контрареторики. Тогава, в този интервал, сякаш един кръг от медии останаха недосегаеми за натиска от тогавашното държавно управление и кръговете към Пеевски. И отново тогава породи клишето – „ Кръгът " Капитал “. Само че, още от това време и до през днешния ден „ Кръгът " Капитал “ се ползва като нарицателно и отрицателен епитет освен върху двете действителни медии на Иво Прокопиев „ Дневник “ и „ Капитал “, а и по отношение на други медии като „ Клуб Z “, „ Медиапул “, „ Сега “, от време на време „ Офнюз “. И по този метод те биват очерняни и се споделя: „ Ето – те са против медиите на Пеевски “. Истината е, че те са против, само че не тъй като са на Иво Прокопиев, а тъй като са едни от дребното медии, останали на българския пазар, които съумяват да запазят самостоятелна публицистична политика. По тази причина и са оповестени от медиите на Пеевски за „ задгранични сътрудници “, „ соросоиди “ и така нататък И тук се следва съветският модел, в който всяка медия, която е неуместна, всяка гражданска или неправителствена организация или просто протестиращи хора, всички те биват обявявани за задгранични сътрудници. “ – добавя проф. Вацов.

Олигархията в България

„ България е член на Европейски Съюз и олигарсите в България се пробваха да приспособяват своето държание към това участие, тъй като тази среда е извънредно печеливша. Като споделям олигархия, имам поради едрия бизнес, който обаче е наедрял, с помощта на това, че постоянно печели публични поръчки и паразитира върху страната. Това точно се назовава олигархия, а не нещо нереално – такива като Пеевски, като Божков, като Домусчиеви, които непрекъснато през компаниите си печелят публични поръчки. Тоест избран кръг, който има достъп до обществени средства, било през европейски стратегии, било през бюджет. И никой от тях не желае да бъде на показ. По тази причина всички сериозни гласове, всички проверяващи публицисти у нас, по един или различен метод или биват отстранявани или биват маргинализирани. Защото в частните медии притежателите биват заплашвани, че няма да получат пари и ги е боязън, затова се освобождават от доста публицисти с сериозно мислене. “ – обобщава проф. Вацов.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз. Неспазването на тези правила подкопава устоите и ДНК-то на съюза.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР