Снимка: Народно събраниеПредседателят на Комисията по отбрана и бивш командващ

...
Снимка: Народно събраниеПредседателят на Комисията по отбрана и бивш командващ
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри окончателно споразумението със САЩ за F-16, утре влиза за гласуване в НС

Снимка: Народно заседание

Председателят на Комисията по защита и някогашен командващ на Военновъздушни сили военачалник Константин Попов изрази вяра, че депутатите ще поддържат в пленарна зала договорката за пазаруване на F-16, като уточни, че по този начин ще придобием най-хубавия аероплан в района.

С 13 на 7 гласа в Комисията по защита утвърди през днешния ден дефинитивно съглашението със Съединени американски щати за покупката на осем изтребители F-16 Блок 70. Споразумението следва да бъде гласувано на следващия ден в пленарна зала на Народното събрание.

„ Прекрасни самолети с инструктори, асове с бойни задачи зад тила си. Ние ще придобием в действителност едни съществени качества. На първо четене ще разгледаме ратификацията на контракта още на следващия ден – петък. След което предстоят полемики за второ четене в Комисията и второ четене в залата. Това е процедурата. Но в българския парламент в никакъв случай не можем да бъде абсолютно сигурни кой по какъв начин ще гласоподава и аз доста разгадавам на разсъдъка на народните представители – да пазят българския интерес, националния интерес, без непотребни страсти с доста разсъдък и в действителност да поддържат едно такова решение, което отваря пътя за първи път на рационализация на бойните качества на Военновъздушни сили и на Българската войска “, сподели в изявление за БНР ген. Попов.

Председателят на Комисията по защита разяснява още и подозренията на депутати за поддръжка на договорката.

„ Аз съм сигурен, че много сътрудници схващат значимостта на този миг. Разбират, че Българската войска има потребност от нова техника – извънредно съвременна, извънредно способна. Разбират, че 30 години Българската войска не беше сериозен приоритет и в този момент съм сигурен, че имат предпочитание да гласоподават – някои от тях имат откровени подозрения дали това е най-хубавото, някои просто извършват политическо решение “, сподели той.

Според него парите, които ще се похарчат за закупуването този първокласен военен аероплан, си заслужават. „ По този въпрос сме говорили доста. Още от 2004 година персонално аз, тогава като пълководец въз основата, замесен в този развой. Минаха доста държавни управления, доста хора се изговориха и всичко си седеше в границите на пожеланията в всякакви писаници на всякакви документи, без да ги недооценявам, несъмнено, само че постоянно се намираше някакъв да се откаже, да се забави, да се спре, да се мисли отново, което ненапълно не е неприятно, само че към този момент 15 година доста ми се костват. Мисля, че много закъсняхме. И в този момент, когато имаме една увереност, когато се следва праволинейно пътя за рационализация на Българската войска. Аз с чиста съвест мога да кажа, че ще придобием най-хубавия аероплан в района “, безапелационен бе ръководителят на комисията по защита.

Костантин Попов уточни още, че първичните опити на нашата делегация във Вашингтон да договаря за разсрочено заплащане на самолетите са били “парирани още в самото начало “.

Обучението на българските водачи за работа с изтребителите F-16 ще стартира преди самата доставка на самолетите и ще продължи през всички 30 години период на контракта със Съединени американски щати, разгласи през днешния ден министърът на икономиката Емил Караниколов.

„ И най-важното за мен е образованието, което ще е за водачи, техници и за надземен надзор, който ще се прави, който ще е за целия интервал на валидност на самолетите, това е 30 години. От тази позиция, като се изключи че оттук насетне ще спестим разноски, защото знаете, когато купите един аероплан оттук насетне единствено консумативи и гориво, ние ще можем доста от нещата да ги ремонтираме в България, а и придобиваме мощности за и на други страни да правим ремонт след процедури, несъмнено, индустриалното съдействие, в действителност, тук хубавото е, че сега има към 2 хиляди самолети F-16 и се чака към 300 нови да бъдат поръчани. Надявам се, че българската промишленост посредством това съглашение за индустриално съдействие ще придобие такива качества с времето. Още занапред да започваме, само че ще бъдат обучавани наши експерти “, сподели още Караниколов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР