Снимка на плачещата баба Дора трогна хиляди във "Фейсбук". За

...
Снимка на плачещата баба Дора трогна хиляди във "Фейсбук". За
Коментари Харесай

Плачещата баба Дора трогна хиляди, Борисов изпрати министър

Снимка на плачещата баба Дора трогна хиляди във "Фейсбук ". За по-малко от 24 часа над 8 хиляди споделиха в обществената мрежа поста на Даниел Стефанов.

Заради появила се чума по животните в региона на Странджа, хиляди животни бяха евтаназирани. Животновъди заплашиха с гражданско непокорство, в това време има страхове, че казусът може да се разрасне и подхванатите ограничения би трябвало прецизно да се извършват.

Животновъдите затварят пътища, желаят оставки. Министърът несъгласен

Днес умъртвяването на животните би трябвало да продължи. На място в ямболското село Шарково са се събрали хора, които желаят да се опълчват на умъртвяването на животните, заяви NOVA. Хората чакат по-високи компенсации за животните си.

„ Над 1000 животни бяха избити. Гледката беше ужасна, хората са в потрес и обезверени. Животните са здрави, а ги избиха и през днешния ден продължават”, описа кметът.

От министъра на земеделието NOVA научи, че повода за появяването на чумата по животните казуса не е открита, евентуално става дума за незаконна търговия, за неспазване на ограниченията за сигурност.

Земеделското министерство се бори с птичия грип и с африканската чума по свинете

Местните хора обаче настояват, че пробите в Голямо Шарково са негативни. Костадин, чиято кошара има 150 животни сподели, че няма нито едно болно животно.

„ Никакви заболели животни няма. Чакаме ги тези палачи. Два дни са жадни животните, гледал съм ги от една мръвчица с биберони”, описа локален.

Дочка Панайотова описа, че управляващите са умъртвили 800-те й животни.

Изпълнителният шеф на БАБХ Дамян Илиев акцентира, че това са разпоредбите при вирусни болести.

"Единственият метод, който може да ограничи болестта. Вчера съм обиколил регионите и съгласно мен контролът, който трябваше да бъде открит, не беше задоволителен. Направил съм среща с регионалния шеф и „ Гранична полиция”. Двата пръстена, които са нужни, с цел да лимитират болестта – единият е в десеткилометровата зона към огнището, от които би трябвало да се ревизират излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не би трябвало да излиза продукция за страната”, сподели доктор Илиев.

Той съобщи, че въпросът по отношение на това дали има заболели животни е неплатежоспособен.

„ Няма никакво съображение да бъде задаван, откакто сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска задача, с цел да забележим дали ограниченията ни по границата на общините и огнищата, са задоволително ефективни”, съобщи той.

„ Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели ограниченията, болестта ще стигне до Видин” , безапелационен бе шефът на БАБХ.

„ Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е значим, както и статусът на България, като страна, която може да си разреши търговия с продукция, сирене, мляко и т.н.е значим. Всичко би трябвало да бъде направено по този начин, че ограничаващите ограничения да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е правилото, който ще позволи страната и общините да бъдат с шест месеца ограничаващ режим. Най-напред ни беше наложена глоба задачите области да бъдат в подобен режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по опазване на здравето на животните, че ще успеем да ограничим болестта, тъй че бе редуциран регионът единствено на общинско, а не регионално ниво”, съобщи доктор Илиев.

Той бе безапелационен, че

не е допустимо здравите животни да бъдат изолирани и няма друга опция за справяне с рецесията.

По предписание на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще посети всички обитаемоте места, където има открити огнища на чума, заяви пресслужбата на кабинета. Обиколката ще стартира от село Шарково, област Ямбол.

Премиерът е разпоредил на министър Порожанов да се срещне с всички наранени стопани и фермери и персонално да следи осъществяването на ограниченията против разпространяването на чумата по дребни преживни животни. На министър Румен Порожанов е разпоредено също да осведоми стопаните на евтаназирани животни за реда и изискванията за приемане на компенсации.



За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР