Снимка на безплатна училищна закуска направи майка на ученичка в

...
Снимка на безплатна училищна закуска направи майка на ученичка в
Коментари Харесай

Това е подигравка: Родители показаха какво има в безплатните закуски в училище СНИМКИ

Снимка на безвъзмездна учебна закуска направи майка на ученичка в едно силистренско учебно заведение.

Според нея, закуската наподобява отблъскващо, а оскъдното количество лютеница върху филиите – надали би заситило даже не до такава степен гладно дете, оповестява bTV.


„ Да, съгласна съм, че е безвъзмездна за учениците, само че в случай че това ще е закуската, по-добре да я няма, избирам плод да дадат или веднъж в седмицата, само че да е нещо качествено. Не може детето да ги носи у дома и да споделя: „ Мамо, това е гадно, аз не мога да го изям “. И освен тя, говорила съм с майки от прилежащи класове и от други учебни заведения даже – там е ситуацията същото “, сподели майката Маруся Костова.

Закуската е доставена на децата от ОУ „ Иван Вазов “, откъдето е и сигналът. Според графика, за деня имат кифла със сирене. Директорът на образователното заведение съобщи, че за първа година работят с тази компания, само че до момента проблеми не са имали.


„ Като цяло – възпитаници и родители са удовлетворени, допускам, че става въпрос за случаен случай. Менюто е извънредно богато, оферират се и кифли със сирене или с мармалад. Смятам, че в случай че мога да я нарека неточност, макар че не е неточност, ще бъде по някакъв метод отстранено, тъй че да останат всички удовлетворени “, съобщи Росица Трендафилова, шеф на ОУ „ Иван Вазов “.

Оказва се, че няма напор от искащи да доставят безплатните закуски на децата за начален стадий в Силистра, по тази причина и на състезанията за снабдители се явява единствено една компания. Управителят ѝ твърди, че изрично съблюдава условията по наредбата, както и одобрения рецептурник.

„ Там има избрани грамажи, значи аз този грамаж съм длъжна да го спазя. В случая, както ставаше въпрос за филийката с лютеница и сирене, значи там има условие – филийките са две – което е грамаж 44 грама, условието е 41 грама на лютеницата, 24 грама е сиренето.

Значи, съгласете се, че тази лютеница, намазвайки я на филийката, тя попива във филийката, аз допускам, че всеки у дома маже филия, малко или доста, само че това е по-стандарта. Каквото има по стандарт, аз съм го поставила “, сподели Димитрова, шеф на компанията.

В края на предходната година сходен проблем с безплатните филийки за закуска и ядосани майки е имало и в друго силистренско учебно заведение – „ Никола Вапцаров “. Доставчикът е същият. Заедно с други майки Незабравка Кирова е потърсила отговори в диалог с шефа на учебното заведение и шефа на компанията.


„ Проблемите, най-малко съгласно мен, са два – единият е, че парите които получават компаниите за тази безвъзмездна закуска, са прекомерно малко, прекомерно невисок е разходът от 40-50 стотинки… И грамажите, които компаниите са длъжни да се преценяват някак наподобяват несериозни – 4 грама масло, 10 грама краставичка, което прави два резена краставица сред две филии самун “, посочи Незабравка Кирова, майка.

Сумата, избрана за порция на дете за закуска дневно е 0,50 лева Определена е с разпореждане на Министерски съвет от 2010 година, т.е. още преди 10 години. Майките упорстват за смяна.


„ Вероятно би трябвало тези, които са пуснали тази безвъзмездна стратегия, да актуализират първо парите, които заплащат, и второ – да актуализират и тези грамажи. Колкото и да е здравословно – концепцията за здравословно хранене, някак си наподобява смешно “, съобщи Незабравка Кирова.

От Регионалната здравна ревизия в Силистра оповестиха, че се самосезират след сигналите на майките и ще засилят инспекциите на безплатните закуски. Препоръчаха обаче, когато се реши, че има неправда в закуската, да се резервира и опаковката, с цел да се види и точната дата на производството.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР